Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 20 de novembre del 2011

La pluja encara no s'ha acabat


Mapa de pressió en superfície previst per dilluns a les 19:00h. Observeu la pertorbació que hi haurà al Mediterrani occidental.


Com comentava a l'anterior article, els forts ruixats i les inundacions han tornat a ser les protagonistes en alguns indrets del país, especialment als dos extrems. Com a dades més destacades trobem més de 200 litres a Mas de Barberans o 132 litres a Ulldecona. A les comarques gironines la dada més important la trobem a Portbou amb 100 mm.

Tot i que al Baix Empordà ens hem deslliurat de les pluges més importants, també hem rebut alguns ruixats força intensos.
Aquests són els valors més destacats de la nostre comarca: Les Olives 10,4 mm, La Bisbal 9,6 mm, Palamós-La Fosca 8,4 mm, Bellcaire d'Empordà 8,4 mm, Palamós 8,0 mm o Calonge-Mas Pallí 7,0 mm.
Malgrat aquestes dades, no s'ha de baixar la guàrdia, ja que la pertorbació del sud-oest de la Península té la intenció de creuar l'Estret de Gibraltar i portar-nos més pluges al llarg d'aquest dilluns i el proper dimarts.

Cal destacar que algunes d'aquestes pluges podran tornar a ser molt intenses i provocar algunes inundacions locals., en aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya manté un avís per pluges superiors als 100 mm en 24h i ruixats superiors als 20 mm en 30 minuts, entre dilluns i dimarts, a la major part de la demarcació. Caldrà estar atents també amb l'estat de la mar, ja que hi pot haver entre forta maror i maregassa generalitzada (ones de 3 m), degut a la mar de fons de llevant.

Pel que fa a les dades d'avui diumenge a Palamós., temperatura màxima 17,9º C, mínima 12,9º C (el dissabte s'assolí la mínima mensual amb 9,4º C). Estat del cel amb núvols i clarianes durant el dia i amb ruixats de matinada. Estat de la mar amb forta maror mar endins (ones de 1,4 m) i maror arran de costa, amb mar de fons de llevant. Vent de component nord i est a 10 km/h de mitjana, ratxa màxima 23 km/h. Pressió atmosfèrica màxima 1018 hpa, mínima 1015 hpa. Humitat relativa màxima 98 %, mínima 84 %. Dades de meteoclimatic.com, meteocat.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós preveiem un dia ennuvolat i plujós. Tot i alguna clariana esporàdica de bon matí, amb el pas de les hores el cel s'anirà carregant fins a deixar-nos algunes pluges que altre vegada podran venir acompanyades per ruixats de forta intensitat i acompanyats per tempesta, amb estones de pluja més continuada. Al final del dia hi podrien haver entre 25/50 mm acumulats. A la resta de la demarcació el dia també vindrà marcat per la pluja, on localment es poden acumular més de 100 mm, especialment a la zona del Montseny, Alt Empordà i Ripollès.

La temperatura màxima pot pujar fins a 15/18º C a l'interior, fins a 15/17º C a la costa i fins a 9/14º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -1/6º C al Pirineu, fins a 7/10º C a l'interior i fins a 10/13º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner pot bufar de llevant a 6/10 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí tindrem la mateixa situació. A la tarda hi haurà vent de llevant a 10/15 nusos. A la nit es preveu un enfortiment del vent de llevant, ja que pot bufar a 20/24 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror arran de costa i forta maror mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns, amb mar de fons de l'est. Durant la resta de la jornada hi haurà un progressiu empitjorament i al final del dia hi haurà maregassa generalitzada (ones de 2'5/3 metres). Atenció, ja que al llarg de la matinada del dimarts i sobretot durant la resta del dia, les ones de llevant poden arribar als 4 metres.



Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per la nit del dilluns.