La Roca de l'Elefant observa els cotxes que passen per la carretera.
La Roca de l'Elefant és un dels símbols de la població de Castelsardo (Sardenya). Aquest curiós monument natural, ha adoptat l'aparença d'un gros elefant petri que vigila els cotxes que circulen per la carretera 134, entre Castelsardo i Sedini.
Al llarg de milers d'anys, els procesos de meteorització han actuat de forma lenta, però persistent, a sobre la roca volcànica. Aquests procesos causats pels agents atmosfèrics i físico-químics, han provocat la desintegració i descomposició de la superfície rocosa, com si fos una mà silenciosa que esculpia aquestes curioses formes.
La forma d'aquesta roca ha cridat l'atenció dels primers habitants d'aquestes terres, ja que també hi podem admirar un dels monuments més significatius del període Neolític de Sardenya, entre el 6.000-3.000 aC.
La forma d'elefant es fa molt evident si es mira de lluny.
La Roca de l'Elefant, ha sigut un testimoni silenciós de la història antiga. El monument, en definitiva, no provoca indiferència i no només per la seva forma única, sinó també perquè l'home hi excavà sepulcres prehistòrics, amb relleus sagrats decorant les parets interiors que ens recorden les banyes d'un toro, símbol d'un déu caracteritzat per la seva força i potència.
Aquests antigues tombes excavades a la roca, conegudes com a "domus de Janas", la creença popular les associa amb cases de fades, bruixes o ogres, i es poden trobar en molts indrets de la conca del Mar Mediterrani, tot i que a l'illa de Sardenya és on n'hi ha més quantitat.
Des del final del Neolític fins a l'Edat del Bronze (període prenuràgic), es construiren milers de domus de Janas. Actualment, a Sardenya se n'han trobat més de 2.400 (gairebé un per quilòmetre quadrat) i molts encara no s'han excavat.
Observeu els orificis excavats a la roca. Es tracta d'entrades a tombes excavades al seu interior.