Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de novembre del 2011

Cercle a la Lluna i ona gegantina


Halo llunar o cercle a la Lluna. Fotografia realitzada per Josep Lois el 03/12/2009 amb un objectiu granangular de 10mm. Font: http://www.324.cat/


Les dues primeres imatges que podeu admirar, són un bonic cercle a la Lluna o halo llunar captat l'any 2009 des de la Platja Gran.

El mecanisme físic que provoca aquest curiós fenomen óptic, té a veure amb processos de reflexió i refracció de la llum llunar o solar, en els petits cristalls de gel hexagonal presents en els núvols alts, generalment cirrus i cirroestrats.
En aquest cas, el diàmetre del cercle que forma l'halo és tal, que si apuntem amb un braç en la direcció del Sol (o de la Lluna) i amb l'altre braç en direcció a qualsevol punt de l'halo, l'angle entre els braços és de 22º.

S'ha d'anar amb compte, ja que l'halo solar s'ha de mirar evitant la seva visió directa, a causa de la radiació solar i els raigs ultraviolats que traspassen la capa d'ozó, i que produirien un dany al teixit ocular (retina, cristal·lí, etç...).
Per això, hem de posar algun objecte de forma circular en la posició del Sol, per tal de deixar a la vista únicament el cercle de colors que l'envolta, simulant un eclipsi.

En el cas de l'halo llunar, no existeix aquest problema. Els halos llunars, particularment, són tant bonics i tant poc vistos que poden sorprendre a més d'una persona poc habituada a la seva observació. L'anell del voltant de la Lluna, sol aparèixer quan hi ha Lluna plena, ja que en aquest moment la llum és més intensa.
La forma típica hexagonal dels cristalls de gel, desvia la llum de la Lluna en un angle de 22 graus, així que l'anell complet descriu un diàmetre de 44 graus des del nostre punt de vista.
Generalment, a la part de dins hi veiem colors vermellosos i anant cap a la part exterior apareixen el groc, el verd i el blau.

Tot i que la seva visió s'associa popularment amb l'arribada de pluges, moltes vegades no té res a veure una cosa amb l'altre.



Halo llunar o cercle a la Lluna. Fotografia realitzada per Josep Lois el 03/12/2009 amb un objectiu granangular de 10mm. Font: http://www.324.cat/


La darrera imatge és una onada gegantina del famós Temporal de Sant Esteve . Aquest temporal causà algunes destrosses al Port Marina Palamós.



Fotografia realitzada per Josep Lois el 26/12/2008. Font: http://www.324.cat/