Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 9 de novembre del 2011

Cicló subtropical al Mediterrani


Imatge del cicló subtropical.


Ahir va saltar a la palestra, gràcies al NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), que aquest dilluns a la tarda la pertorbació Mediterrània que ens havia afectat, s'havia convertit en tempesta tropical.

No obstant, malgrat que els americans ho hagin anomenat com a tempesta tropical, en realitat no estem parlant d'una tempesta tropical com les que es formen en latituds més baixes, ni d'un cicló tropical (de fet una tempesta tropical és un tipus de cicló tropical) sinó que en realitat estem parlant d'un cicló subtropical anomenat INVEST 01M., de totes formes, prefereixo el nom que li han posat els alemanys "Rolf".
Els ciclons subtropicals tenen algunes característiques de cicló tropical i algunes de cicló extratropical.

La majoria dels ciclons tropicals es formen a una latitud entre els 10 i 30º de l'equador, i un 87% dels mateixos es formen a menys de 20º de latitud, nord o sud.

Tot i que el terme cicló pot resultar una mica aparatós, ja que molta gent l'associa amb huracans, tècnicament, qualsevol borrasca que ens afecti, vingui d'on vingui, és un cicló.

En el cas d'un cicló tropical, hem de dir que aquest terme meteorològic s'usa per referir-se a un sistema de cel·lules convectives (tempestes) caracteritzat per una circulació tancada al voltant d'un centre de baixa pressió i que produeix forts vents i pluja abundant. Els ciclons tropicals extreuen la seva energia de la condensació d'aire humit, produint forts vents. Es distingeixen d'altres tempestes ciclòniques, com les baixes polars, pel mecanisme de calor que les alimenta, fet que les converteix en sistemes tempestuosos amb un "nucli càlid". Depenent de la seva força i localització, un cicló tropical pot anomenar-se depressió tropical, tempesta tropical, huracà (també rep altres noms segons la regió del Planeta) o simplement cicló.



Mapa de superfície amb fronts d'ahir a les onze del matí. S'observa el cicló (o borrasca) al Mediterrani, anomenat Rolf.


Us poso una explicació d'aquest fenomen que ja s'ha repetit en altres ocasions, realitzat pel meteoròleg Jofre Janué:

"Des de fa ja uns anys enrere hem observat, al voltant de la península Ibèrica, la presència de ciclons i de borrasques atlàntiques que, d'una manera o altra, han presentat en el seu cicle de vida moments amb certes característiques similars a les d'un cicló tropical. Tot i així no han arribat a ser mai estrictament un sistema tropical tal com els coneixem en latituds més càlides i baixes.
És a dir, hem observat fenòmens com els següents: una convecció organitzada al voltant d'un centre de rotació, la presència de vegades d'un ull, una anomalia càlida en capes baixes, vents molt forts i simètrics al voltant i propers a aquest ull, etç... I tot això sense perdre les característiques de les borrasques de latituds mitjanes.
Per diferenciar aquestes borrasques dels ciclons pròpiament tropicals, se'ls ha denominat ciclons híbrids o mixtos, i en moltes ocasions subtropicals, encara que tots dos termes són diferents.

Els ciclons híbrids són sistemes depressionaris, baixes pressions en superfície, que es formen en general a partir d'un tàlveg profund, una DANA (depressió aïllada en nivells alts) o un màxim relatiu de vorticitat elongat o filamentós en capes altes. Els ciclons híbrids i subtropicals tenen algunes coses en comú, d’una banda tenen la seva gènesi en la influència típica del flux en nivells mitjans i alts, al contrast tèrmic horitzontal i vertical de latituds mitjanes (baroclínica) i, d'altra banda, es desenvolupen i mantenen pels efectes d'alliberament de calor latent en la convecció del seu si, efectes adiabàtics, i que poden donar lloc en conjunt, a la presència de certs elements dinàmics, tèrmics i ennuvolats semblants als ciclons tropicals".

Font: http://blogs.324.cat/eltemps.php

Per més informació sobre el cicló subtropical del Mediterrani, us deixo aquest enllaç