Imatge de satèl·lit de les ones de muntanya a l'Ile-aux-Cochons. Font: NASA
La fotografia que podem veure a l'encapçalament és un clar exemple del fenomen atmosfèric conegut com a "ones de muntanya" a la llunyana l'Ile-aux-Cochons (Illa dels porcs en francès) situada al sud de l'oceà Indic. La imatge fou captada per un astronauta des de l'Estació Espacial Internacional., no obstant , tan sols es veu una petita part de la costa oriental. Aquestes formacions nuvoloses semblants a unes onades, es formen a sotavent dels sistemes muntanyosos.
La remota Illa dels Porcs, es troba aproximadament a 3.000 quilòmetres al sud-est d'Àfrica del Sud i a 2.300 quilòmetres al nord-oest de l'Antàrtida. L'illa està formada per un estratovolcà i el seu punt més elevat es troba a uns 775 metres sobre el nivell del mar. El volcà que formà l'illa tingué la darrera erupció fa uns 12.000 anys, però encara es registra certa activitat volcànica.
Tot i que els seus cims no presenten grans alçades, aquestes són prou elevades com perqué la superfície de la terra pugui interactuar amb les capes nuvoloses i amb els vents que bufen per sobre l'illa. A la imatge de satèl·lit es pot comprobar l'existència de dues capes de núvols. Els més baixos presenten una capa més uniforme constituïnt uns "carrers de núvols" més o menys paral·lels que indiquen la direcció del vent provinent de l'oest.
Quan les masses d'aire topen contra els cims de l'Ile aux Cochons, l'aire carregat d'humitat s'eleva i es refreda, llavors el vapor d'aigua es condensa en forma de núvols. Un cop les masses d'aire han passat per sobre de les muntanyes descendeixen i es poden trobar amb capes alternes d'aire humit i sec., això permet la formació del núvols discontinus en forma d'ona. Tot i que, aparentment, els núvols s'estan formant a fora l'illa i es mouen cap a l'est, en realitat el que es mou és la massa d'aire, la qual facilita la formació de núvols a les zones amb humitat i la dissipació dels núvols a les zones seques.
L'Ile-aux-Cochons és la més occidental de les illes a l'arxipèlag subantàrtic de Crozet i forma part de França i de les Terres antàrtiques. Amb l'excepció de visites ocasionals per part de científics, l'illa està deshabitada. L'illa és un lloc important de reproducció per a les aus marines, incloent la colònia més gran del món de Pingüí Rei.