Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 15 d’abril de 2012

Protecció Civil: prealerta del Procicat per un episodi de risc per forts vents


Mapa de temperatura i vent en superfície previst per la propera nit. S'espera vent de tramuntana a 30/40 nusos de mitjana i alguna ratxa superior a 64 nusos a l'Empordà.


La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), d'acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), ha posat en prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT a causa del risc de forts vents per les properes hores.

Es preveu que es puguin produir ratxes superiors als 90 km/h, a partir de les 12 hores del migdia i fins la matinada de dilluns a dimarts, a la franja nord del territori.

Les comarques on és possible que es donin aquests valors són: Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i la Vall d'Aran.

A partir de les 20.00 h d'avui diumenge la previsió indica que s'intensificaran els forts vents i és molt probable que es produeixin ratxes superiors als 90 km/h a les comarques de l'Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès, Vall d'Aran, i amb menor grau, al Baix Empordà.

El vent bufarà de component nord. A l'Alt Empordà i el Baix Empordà en alguns moments es podran superar els 126 Km/h.Mapa de pressió en superfície per la propera nit. Les isòbarees estaran molt juntes, símptoma que tindrem forts vents.


La DGPC recorda els consells d'autoprotecció davant el risc de fortes ventades

Si sou a casa:

•Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
•Eviteu deixar testos o d'altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Si sou a l'exterior:

•Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
•No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
•Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis. El vent els podria fer caure a sobre d'aquests.

Si heu de viatjar:

•Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
•Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
•Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure:

•Aneu amb compte al practicar esports a l'aire lliure.
•En l'esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure's afectats pel vent.
•Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
•A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat), així com afavorir l'acumulació de neu amb el consegüent augment del perill d'allaus.Mapa sinòptic previst per la propera nit. Entre les altes pressions de l'anticicló de les Azores que entra en forma de falca i l'àmplia zona de baixes pressions situades a Itàlia i a l'est del Continent, es crearà un important flux de vents del nord que passarà just per sobre nostre.