Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 d’abril del 2012

Temporal del sud-oest

Mapa de pressió en superfície on es veu la borrasca anomenada Petra a sobre les Illes Britàniques, la causant de les fortes ventades.


El dia d'avui ha tornat a estar marcat pel fort vent de llebeig, el qual ha arribat fins als 52 km/h a Palamós, amb una velocitat mitjana de 20/30 km/h. La forta ventada del sud-oest, com sol ser habitual, ha alterat molt l'estat de la mar a la nostre badia, provocant maror arran de costa i forta maror mar endins, amb espectaculars blancalls aixecats pel vent.
Tot i el temps ventós que hem tingut a les nostres contrades, no es pot comparar amb les ratxes huracanades que han tingut al nord de la Península., algunes de les ratxes més fortes han sigut els 153 km/h de Lardeira, Galícia, els 143 km/h de la Punta Candieira, Galícia, els 130 km/h de Taramundi, Astúries, els 125 km/h de Muralla, Galícia o els 124 km/h de Burela, Galícia.
Si les ratxes de vent són espectaculars, les onades que s'han aixecat tampoc es queden curtes, ja que aquestes han arribat fins a 6.8 metres d'alçada a Estaca de Bares, la Corunya., fins a 6.2 metres a Villano, la Corunya o fins a 4.6 metres a Silleiro, Pontevedra, per posar alguns exemples.

Aquest fort temporal és degut a l'aprofundiment sobtat d'una borrasca anomenada "Petra" a sobre les Illes Britàniques, fenomen conegut com a "ciclogènesis explosiva". Una ciclogènesis explosiva es produeix quan un sistema de baixes pressions s'aprofundeix 24 hpa en menys de 24 hores. Aquesta situació sol causar ventades huracanades com les que hi han hagut.

Pel que fa a altres dades d'avui dimecres a Palamós., temperatura màxima 15,5º C, mínima 7,8º C. Estat del cel amb nuvolositat variable, sobretot stratocumulus, altocumulus i cirrus. Pressió atmosfèrica màxima 1012 hpa, mínima 1007 hpa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 78 %. Dades de meteoclimatic.com


Previsió per aquest dijous

A Palamós preveiem un dia bàsicament assolellat, però enterenyinat per núvols alts i algun núvol mitgenc. A la resta de la demarcació el dia també es presentarà assolellat i amb alguns núvols decoratius en varis nivells, a més, la temperatura al centre del dia serà força càlida i el vent ja no bufarà tan fort.

La temperatura màxima pot pujar fins a 24/28º C a l'interior, fins a 18/21º C a la costa i fins a 12/20º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 8/11º C a la costa, fins a 4/7º C a l'interior i fins a 1/4º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluix amb component sud, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Al matí hi haurà vent del sud a 4/8 nusos. A la tarda preveiem una situació similar. A la nit bufarà vent fluix de direcció sud i est o tindrem calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror arran de costa i forta maror mar endins, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Al matí tindrem una situació similar. A la tarda esperem marejol arran de costa i maror mar endins, mar de fons del sud-oest. A la nit hi haurà una situació semblant, amb mar de fons de xaloc.