Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 5 de maig del 2012

Avui tindrem una Superlluna



Lluna plena


Avui dissabte es produirà un esdeveniment astròmic que succeix cada any, el qual consisteix amb la major aproximació anual de la Lluna a la Terra, situació anomenada perigeu. No obstant, aquest any l'esdeveniment es veurà acompanyat per la coincidència amb la Lluna plena, fet que li donarà especial rellevància. Cal destacar que, a efectes pràctics, no notarem gran diferència amb qualsevol altre Lluna que hi pugui haver la resta de l'any, tan sols la veurem una mica més brillant que de costum.
En dades, el seu tamany, segons la perspectiva, serà un 14% superior a qualsevol altre Lluna plena que tinguem aquest any i també serà un 30% més brillant que la resta de llunes plenes del 2012. La distància entre la Terra i la Lluna serà de 357.000 km quan la mitjana és de 384.000 km.

En relació a les marees, els seus efectes només es notaran als grans oceans, els quals es veuen afectats de manera quotidiana per aquest fenomen. Es calcula que les marees en aquests indrets poden ser uns 15cm més grans que l'habitual. Al Mediterrani els seus afectes seran imperceptibles.

Aquests màxim acostament de la Lluna a la Terra és degut al fet que l'òrbita de la Lluna no és perfectament circular. Degut a això, en certs moments de l'any aquesta s'acosta o s'allunya més. La diferència entre els dos moments és aproximadament d'un 3% de la distància. I si avui la lluna estarà més a prop, el cas contrari tindrà lloc el 28 de novembre del 2012, moment en què la lluna plena coincidirà amb l'apogeu o punt més allunyat de la seva òrbita al voltant de la Terra.

Com que les capes d'aire que envolten la Terra actuen en forma de lent, les hores més bones per veure el fenomen són a la sortida o a la posta de la Lluna, ja que en aquells moments els rajos de llum atravessen l'atmosfera terrestre de manera més inclinada i, per tant, amb més recorregut que quan la Lluna està a sobre nostre nostre.

Avui dissabte la Lluna sortirà a les 19:24 i es pondrà a les 04:50 de la matinada del diumenge.

Res a veure, però, amb la Lluna que apareix en aquesta seqüència històrica ...