Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 16 de maig del 2012

La falta de pluges en dues instantànies




Si només ens fixem en els mitjans informatius oficials, donaria la sensació que a tot arreu hi ha una gran abundància d'aigua que omple rius, rieres i embassaments.
Malauradament, això no és cert a tot arreu, com heu pogut comprobar amb les dades que he pogut recollir en els darrers cinc mesos, on es veu clarament que només ha plogut la meitat del que pertocaria, segons la mitjana climàtica, a Palamós i també en amplis sectors de les comarques gironines.

Malgrat que el nostre entorn estigui dominat per la verdor i l'esclat de vida primaveral que han otorgat les darreres pluges (encara que minces), després d'un hivern excepcionalment sec, només cal donar un tomb pels migrats cursos fluvials de la nostre comarca (sobretot els que baixen de les Gavarres) i podrem veure com presenten un aspecte més propi de la canícula estival que de la verda primavera.

Les següents fotografies són una mostra d'aquest fet. Tot i que han estat realitzades al mateix indret, en aquest cas a la riera de Cabanyes (Calonge) al massís de les Gavarres, just en el punt on creua un passallís, les dues realitats són molt diferents.

La primera foto fou realitzada el passat 28 de novembre. Després de les abundants pluges d'aquell mes, l'aigua passava per sobre el passallís., en canvi, en l'altre fotografia realitzada el passat dilluns 14 de maig, veiem com la riera baixa completament seca (només hi ha algun bassal) i el passallís està al descobert, ja que des del passat mes de novembre no ha tornat a ploure de forma abundant.