Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 13 de maig del 2012

Ruixats, minves i barquetes de Sant Pere


Imatge de radar d'avui a les 17:30h.


Tal com es preveia, avui diumenge, l'arribada d'una mica d'aire fred en alçada ha topat amb les elevades temperatures dels darrers dies. El xoc de masses d'aire ha facilitat el creixement de grans núvols de tempesta que han descarregat sobre les nostres comarques. Aquest temps típic de primavera, a Palamós ens ha deixat un matí dominat pel Sol i una tarda més ennuvolada, amb la caiguda d'algun petit ruixat acompanyat pel soroll d'algun tro llunyà. De fet, ahir dissabte l'atmosfera ja es va començar a inestabilitzar, però a Palamós tan sols va caure alguna roina inpareciable.

Dades de precipitació d'avui diumenge al Baix Empordà: Calonge-Mas Pallí 12,4mm., Les Olives 10,7mm., Sant Feliu de Guíxols 10,0mm., Palamós-La Fosca 7,0mm., Palamós 6,4 mm., Calonge 6,3mm., Palafrugell 4,8mm, Verges 3,8mm., La Bisbal 3,5mm.

Malgrat aquesta inestabilització atmosfèrica, l'anticicló segueix dominant el Mediterrani, com ho demostren les minves que han tornat a veure's, ajudades per una mar molt tranquil·la. Acompanyant les minves, les meduses conegudes popularment com a barquetes de Sant Pere, no han volgut faltar a la seva cita primaveral i una gran quantitat d'aquests éssers han quedat varats a la sorra de diferentes cales, empeses pels vents del sud i est que hem tingut els darrers dies.
Les barquetes de Sant Pere, pertanyen a la familia Porpitidae, amb nom científic "Velella velella", arriben a milers en aquesta época de l'any. Per desplaçar-se fan servir un sistema molt enginyós, ja que tenen una membrana en forma de vela de vaixell, que sobresurt de la superfície de l'aigua i s'aprofita dels vents predominants. Tot i la seva abundància, per sort, són completament inofensives.



Barquetes de Sant Pere a la sorra de la cala d'en Pere Grau.


Pel que fa a altres dades d'aquest diumenge a Palamós (entre parèntesis veiem les del dissabte)., temperatura màxima 20,9ºC (22,6ºC), mínima 16,3ºC (14,4ºC). Pluja 6,4mm (inapreciable). Vent fluix de direcció variable o calma, ratxa màxima 19km/h (23km/h). Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i marejol mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1022hpa (1024hpa), mínima 1017hpa (1021hpa). Humitat relativa màxima 96% (88%), mínima 77% (62%). Dades de meteoclimatic.com




Mapa de llamps d'avui.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós preveiem un dia dominat pel Sol, així i tot, apareixeran intervals nuvolosos en varis nivells al llarg de tot el dia. No es descarta que pugui caure algun plugim o alguna roina de cares al vespre. A la resta de la demarcació gironina s'espera una jornada bàsicament assolellada, però enterenyinada per núvols prims., a més, durant la tarda/vespre creixeran algunes nuvolades en punts de l'interior, especialment al Pirineu, les quals deixaran ruixats força irregulars que arribarien en forma de quatre gotes en altres indrets.

La temperatura màxima rondarà els 24/28ºC a l'interior, els 20/22ºC a la costa i els 18/24ºC al Pirineu. La mínima pot rondar els 5/9ºC al Pirineu, els 7/12º C a l'interior i els 12/14ºC a la costa.

El vent en el nostre sector costaner bufarà amb component nord a 12/18 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí hi haurà vent fluix de direcció sud i est. A la tarda s'espera vent de garbí a 8/12 nusos. A la nit hi haurà vent fluix de direcció oest i nord.

L'estat de la mar en el nostre sector costaner es mantindrà amb marejol o maror mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí tindrem mar arrissada arran de costa i marejol o maror mar endins. A la tarda esperem marejol arran de costa i maror mar endins. A la nit hi haurà mar arrissada arran de costa i marejol o maror mar endins.


IMATGES DE LES MINVES I EL CEL ENNUVOLAT D'AQUEST VESPRE A PALAMÓS