Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 de maig del 2012

Ganga Talao


El llac Ganga Talao o Grand Bassin.


El Ganga Talao o Grand Bassin, és un llac que omple el cràter d'un antic volcà situat a uns 550msnm en una zona muntanyosa del districte de Savanne, al cor de l'Illa Maurici. Aquest espectacular paratge es considera l'indret més sagrat pels hindús d'aquest país.

Conten els hindús, que quan el déu Xiva i la seva dona Parvatti sobrevolaren Maurici amb el riu Ganges sobre el seus caps, es van emocionar degut a la gran bellesa que estaven contemplant, llavors, en un moment de distracció, caigueren algunes gotes del riu sagrat a sobre la terra. En aquell moment aparegué el llac Grand Bassin o Ganga Talao i les seves aigües es connectaren per sempre més, de manera subterrània, amb les del riu Ganges.
Aquest fet sitúa el Ganga Talao com el lloc més sagrat del món fora de l'Índia. Això és motiu d'un enorme orgull pels més de 500.000 hindús que conformen la meitat de la població de l'illa Maurici.



Creients hindús davant una divinitat femenina.


Deixant de banda aquesta llegenda, puc dir que la visita d'aquest indret sagrat és com traslladar-se a l'Índia, degut a la gran quantitat de temples i imatges de divinitats hindús que hi podem trobar, tot això acompanyat per molts creients que professen la seva fe hinduista.

Encara que es tracta d'un lloc molt turístic, s'aconsella que s'hi vagi amb respecte, ja que és un emplaçament sagrat i qualsevol gest poc escaient podria ser ofensiu pels hindús. Per això ens hi hem d'acostar en silenci, però amb tota la curiositat que puguem. Hem de tenir en compte que els hindús són receptius al nostre interés pels seus costums i si ens veuen amb l'actitud adequada ens conviden a participar en els seus ritus.



Un dels temples principals on hi podem entrar.


Al voltant del llac hi trobem diversos temples, actuant com un complex religiós, on les estàtues de les divinitats Hanumman, Lakshmi, Ganesh i altres, estan sempre plenes d'ofrenes i flors.
Hi ha el costum que els fidels arribin fins al llac descalços, i que realitzin les seves ofrenes a les divinitats simbolitzades amb boniques estàtues.



La divinitat Ganeixa. Representa la saviesa i té un cos d'home panxut, un cap d'elefant mancat d'un ullal i quatre braços. És venerat com a portador de la bona sort i per la seva capacitat de resoldre els problemes.


Durant la festa hindú del Maha Shivaratri, es realitza una gran peregrinació a peu fins aquest indret, amb milers de creients vestits amb les seves vestimentes acolorides, formant una visió espectacular. La tradició hindú fa que hi hagin molts voluntaris que ofereixin aliments i begudes als pelegrins durant el seu viatge. De ben segur, si la visita a l'illa coincideix amb aquest dia podem ser afortunats. Cal destacar que aquesta festa no és fixa i es produeix entre febrer i març, segons el nostre calendari.



Una dona hinduista amb vestimenta tradicional pregant davant unes divinitats.


El primer que escoltarem quan arribem al davant del temple principal, són frases acompanyades per una música llunyana que trenca la calma del Ganga Talao. Es tracta d'una oració que s'eleva des dels temples hindús o "mandir" construïts a la vora d'aquest llac sagrat.
És molt habitual trobar-se amb alguna família en plena oració davant d'una representació de la deessa Devi. L'estàtua gairebé té la mida d'una persona real i es vesteix amb teles de colors brillants. Es troba darrere d'una vitrina i un tron., davant seu, s'hi han dipositat ofrenes de flors i fruites que la gent ha portat i també petits llums d'oli. L'indret desprèn una olor d'encens característica.



La divinitat Devi amb encens i ofrenes.



A la part superior es veu una campana que hem de tocar quan entrem en aquest altre temple.


Si volem podem entrar al temple hindú, abans però, ens hem de descalçar i s'ha de tocar una campana que es troba a l'entrada del "mandir" per informar sobre la nostre arribada a les divinitats que ocupen el recinte. Alguns dels turistes que decideixen entrar, en silenci i amb el major respecte, fan fotos o graven les escenes. Els fidels no semblen molestar-se per aquest fet i segueixen amb les seves oracions.



Cúpules daurades dels temples.


Les persones que entren, siguin creients o no, reben unes paraules per part d'un sacerdot hindú o braman que vetlla el lloc sagrat i surten amb un signe dibuixat al front en forma de punta de fletxa de color vermell.



Divinitats. A la part superior veiem una altre campana que s'ha de tocar quan entrem.



Estàtua del déu hindú Xiva. En l'hinduisme clàssic, Xiva constitueix, amb Brama (déu creador) i Vixnu (déu preservador), la Trimurti, la trinitat divina. Xiva representa l'aspecte destructor necessari per a la posterior regeneració.


Per acabar el recorregut en aquest indret místic, des de la llunyania ens cridarà poderosament l'atenció la visió d'un grandiós monument situat a l'altre extrem del llac. Es tracta d'una estàtua que té 33 metres d'altura representant el déu hindú Xiva, caracteritzat pel seu trident, el qual simbolitza les tres funcions de la tríada: la creació, el manteniment i la destrucció. El trident a la mà de Xiva indica que tots tres aspectes estan sota el seu control. Es diu que l'antiga ciutat de Kashi (actual Benarés), es troba situada sobre el trident. Com a arma, el trident representa l'instrument de càstig al malfactor en els tres plans: espiritual, mental i físic. Una altra interpretació del trident és que representa el passat, el present i el futur.
Aquesta colossal escultura és una còpia fidel d'una estàtua de Xiva situada al llac Sursagar a Vadodara, Gujarat, Índia. L'obra va ser inaugurada el 2007 durant la festivitat del Maha Shivratri (festa hindú en honor al déu Xiva). Actualment és l'estàtua més alta de l'Illa Maurici.