Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 de maig del 2012

L'advecció càlida subtropical deixa temperatures tòrrides


Mapa d'anomalia en les temperatues a Europa entre el sis i el dotze de maig. Clicar per ampliar.


L'advecció càlida subtropical que ens afectà la setmana passada i que encara afecta el sud de la Península i Canàries, deixà uns registres termomètrics que no tenen res a envejar als mesos estiuencs, especialment als indrets més càlids d'Andalusia, tot i que cap comunitat autònoma es va escapar dels efectes de la bombolla càlida., per exemple, fins i tot al nord arribaren a valors inusuals, ja que a Bilbao es va igualar el record històric de temperatura més elevada en un mes de maig amb 35,3ºC el dia 10.

El mapa superior mostra l'anomalia en les temperatures enregistrades la darrera setmana, on es veu com aquestes van ser cinc graus més altes del que marca la mitjana climàtica, sobretot a Espanya, Àustria i la costa ocidental del mar Negre, on encara hi va fer més calor.

Segons la xarxa d'estacions meteorològiques de Meteoclimatic, a Andalusia la setmana passada s'arribà a les següents màximes: Sevilla-Est 40,7ºC., Utrera (Sevilla) 39,7ºC., Tomares (Sevilla) 39,5ºC., Arahal (Sevilla) 38,8ºC o Sevilla-Triana 38,1ºC.

Segons la xarxa d'estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya, la forta calor també es deixà sentir amb força a les comarques més càlides de l'interior de Tarragona. Coincidint amb el moment més àlgid de l'onada de calor, el passat dissabte s'arribà fins a 38.2ºC a Vinebre, 37.1ºC a Benissanet, 36.7ºC a Torroja del Priorat, 36.6º C al Masroig o 36.2ºC a Riba-roja d'Ebre.

Cal destacar l'excepcionalitat de l'episodi de calor, ja que s'enregistraren nombrosos rècords de temperatura màxima en un mes de maig, des que estan en funcionament algunes estacions.

A continuació veiem el rècord assolit i entre parèntesis el rècord superat en algunes localitats: Aldover 35,3ºC (34,7ºC)., el Montmell 35,3ºC (32,3ºC)., Espot (2519msnm) 16,2ºC (16,1ºC)., Margalef 34,9ºC (34,9ºC)., Ascó 35,7ºC (34,9ºC) o Benissanet 37,1ºC (36,3ºC).




Mapa de temperatura màxima entre el sis i el dotze de maig. Observeu com Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa és on més calor va fer, encara que les altes temperatures afectaren bona part del centre, sud i est d'Europa. Clicar per ampliar.