Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 8 de maig del 2012

Primera calorada primaveral


Mapa de temperatura a 850 hpa previst per divendres a les 20:00h.


Les temperatures relativament fresques que s'han donat en les darreres setmanes, sembla que tenen les hores comptades. Segons els models numèrics, l'establiment d'un solc d'aire fred en alçada a l'oest de la Penínsual Ibèrica, a prop de les Açores., juntament amb l'existència d'un ampli centre d'altes pressions que abarcarà bona part del Continent, amb nosaltres inclosos, facilitarà que emergeixi una gran bombolla d'aire càlid de l'interior del continent africà cap a les nostres latituds.
Aquesta advecció càlida subtropical, prové de les extenses àrees desèrtiques que poblen el nord del continent africà, creades a partir de la subsidència anticiclònica.

Segons poden veure al mapa superior, a uns 850 hpa, preveiem que hi hagin isotermes d'uns 20º C al centre de la Penínsual Ibèrica, situació que podria correspondre a l'estiu. Amb aquestes temperatures a 1500 metres d'alçada, es poden donar màximes superiors als 30º C en molts indrets del centre, sud i oest d'Espanya, amb un pic entre dijous i divendres.



Mapa de temperatura en superfície previst per divendres a les 15:00h. Observeu com àmplies zones de la Vall de l'Ebre, Extremadura, Andalusia, Castella la Manxa i Portugal seran un veritable forn.


A Catalunya, podem dir que ens trobem amb la primera calorada de l'any, amb temperatures que aniran pujant de manera paulatina al llarg dels propers dies i no seria d'estranyar que s'arribés als 30º C o més al centre del dia, en nombrosos punts de l'interior i prelitoral, amb màxims a les comarques de ponent i interior de Tarragona. En algun punt del prelitoral gironí també podrem assolir els 30º C entre dijous i divendres.



Mapa de vent en superfície previst per dijous a les 09:00h. Observeu com serà feble i de direcció sud i est a la nostre zona.


A tota aquesta calorada prevista hi podem trobar excepcions. Arran de mar, la presència de les brises marines, afavorides per la mateixa subsidència anticiclònica de les altes pressions al Mediterrani occidental, pot acostar algunes boires d'advecció o núvols baixos a qualsevol punt de la costa catalana, sobretot a partir del dimecres, la qual cosa pot refrescar l'ambient. No obstant, podem tenir valors superiors als 20º C, amb el permís d'aquest fenomen.
Cal destacar, que encara que la massa d'aire subtropical sigui molt càlida, seca i estable en origen, el fet que l'aigua del mar es trobi a uns 14º C, farà que la massa d'aire es pugui anar saturant de vapor d'aigua en nivells baixos de la troposfera, degut al refredament de la mateixa, arribant fins al punt de rosada i creant una capa d'inversió tèrmica, amb aire fred i humit a baix i aire càlid i sec a sobre. Per tant, ens trobem davant una situació típica de boires mediterrànies i que es sol donar amb freqüència en aquestes dates.



Mapa de pols en suspensió previst per divendres a les 12:00h.


Acompanyant aquesta bombolla càlida, també arribarà molta pols en suspensió aixecada pels vents del desert, amb la qual cosa hi pot haver un cel amb força calitja i mala visibilitat.