Ginesta florida (Spartium junceum) en primer pla i Cumulunimbus calvus al fons.
Les imatges que podeu veure avui, foren captades ahir a primeres hores de la tarda i reflecteixen molt bé l'estació primaveral que ens embolcalla, amb la fragància i el color groc de les ginestes florides, les quals, tenen com a teló de fons les grans nuvolades que descarreguen les típiques tempestes d'aquestes dates.
Cumulunimbus calvus en transició a Cumulunimbus incus.
Cumulunimbus a darrera Les Gavarres.
Cumulunimbus calvus en transició a Cumulunimbus incus.
Mata de ginesta florida (Spartium junceum). Atenció! ja que és una planta tòxica.
La ginesta, ginesta vera o argelagó (Spartium junceum), és una planta amb flor de la família de les Fabaceae. Aquesta planta és l'única espécie del gènere Spartium.
Es tracta d'un arbust alt i recte, amb les tiges verdes i molt poques fulles. Té un port d'1 a 3 metres d'alçada amb les tiges cilíndriques i verdes perquè tenen funció clorofíl·lica. Les fulles, petites i escasses, es marceixen molt aviat. Són linears d'1,5 a 2 cm de llargada.
La ginesta de forma general, floreix de maig a juliol, però en certs llocs es troben plantes florides al gener i al desembre, escampant una olor molt característica. Les flors són grogues, papilionades, grosses (de 2 a 2,5 cm), molt oloroses i disposades en raïms. El fruit és un llegum 6 a 8 x 0,6 a 0,8cm comprimit glabre, negrós quan està madur i dehiscent amb 10 a 8 llavors.
Ginesta florida i Cumulunimbus calvus al fons.
Es localitza en prats secs, brolles i màquies poc desenvolupades, de clima mediterrani. Apareix com a espontània al Mediterrani occidental, des del nord d'Àfrica, la Península Ibèrica, parts del sud de França, Itàlia fins a Sicília i Dalmàcia. A les Balears és adventícia i subespontània a Mallorca i Menorca. Sovint és plantada com a ornamental en altres llocs. És una espècie molt heliòfila.
Es considera que la ginesta és la flor nacional de Catalunya degut al seu lligam amb el Corpus de Sang, el primer aixecament del poble català contra l'opressió de la monarquia espanyola. Antigament, a Palamós i a Sant Joan es solien fer unes boniques estores de flors que ornamentaven els carrers pel dia de Corpus i la ginesta era una de les més utilitzades i recol·lectades, sobretot a la zona de Cap Gros. Per desgràcia aquesta tradició es perdé. Cal destacar que el dia de Corpus és una festa mòbil dins del calendari litúrgic que la situa el dijous següent a l'octava de Pentecosta.
Més imatges dels Cumulunimbus calvus d'ahir: