Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 14 de juliol del 2010

Les curioses formes de la sal marina

Petita bassa formada entre les roques i completament dessecada.

Les elevades taxes d'evaporació, produïdes per la gran insolació que ens afecta durant aquesta época de l'any, provoca que a les petites basses d'aigua marina que resten entre les roques de primera línia de mar, es produeixi en petita escala, un fenòmen semblant al que podem veure en les nombroses salines repartides al llarg de la costa mediterrània. Es tracta de la cristal.lització de la sal, la qual si l'observem de ben a prop, veurem tot un seguit de formes curioses.


Formes curioses dels cristalls de sal marina.


La sal marina està composta per un 86% de clorur sòdic (NaCl) i algunes restes d'oligoelements com el calci, el clorur de magnesi, potasi, yode i manganès.
Els cristalls de sal formats a partir de l'evaporació de l'aigua de mar, tenen una estructura formada per ions de Cl– i Na+, aquests cristalls tenen una estructura pertanyent al sistema cúbic, aquests cubs però, només els veurem a través d'un bon microscopi.



Estructura cúbica dels cristalls de sal. Font : wikipedia


Cal dir que la sal que es troba entre les roques pot ser de molt bona qualitat.
Aquesta sal que podem trobar a les petites basses dessecades, ha sigut recol.lectada durant molts anys, no obstant, s'aconsella no utilitzar-la pel consum propi, ja que no ha estat subjecte a cap mena de control. Pensem que a part d'aigua marina, en aquestes basses hi pot haver caigut qualsevol cosa.