Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 17 de juliol del 2010

No eren aigües residuals

Franges marronoses a prop de les Illes Formigues.


Aquesta darrera setmana, a partir d'una informació aportada per la Cristina i en Jaume, refermada per un escrit aparegut al Diari de Girona, us vaig informar de l'aparició d'unes grans taques marronoses a sobre el mar. Aquestes grans taques, segons l'ACA, tenen un origen natural, per tant, no es tracta de cap nou abocament, tot i els precedents en aquest aspecte per part de l'emissari submarí de Castell. Així doncs, els dubtes que en tenia al respecte, es veuen recolzats pel fet que en cap cas vaig afirmar rotundament que les taques provinguéssin de l'emissari submarí i també pel fet d'utilitzar les paraules "fa sospitar" i "presumptament". Per tant, a partir d'ara no serà publicada cap informació en aquest bloc sense abans estar plenament confirmada, o com en aquest cas, no en treurem conclusions sense tenir-ne proves.

Segons informació extreta del darrer butlletí setmanal (del 7 al 13 de juliol) de l'estat de les platges i aigües, es constata que :


"Durant aquest període de control s’han vist, tant a les platges com a les aigües allunyades de la costa, escumes i substàncies d’aspecte mucilaginós surant a l’aigua. Aquestes substàncies, de coloració groguenca-marronosa, i més o menys denses, són d’origen natural i no contenen contaminació. En alguns casos, en aquestes escumes poden haver-s’hi enganxat plàstics, algues o altres residus que floten a l’aigua.
Com hem dit, la formació d’aquestes escumes és un fenomen natural associat a la presència i degradació de la matèria orgànica present al mar i, tot i que poden resultar desagradables pels banyistes, no suposen cap risc sanitari"


Precisament, la majoria d'actuacions de vigilància i neteja realitzades en el període que va des del 7 de juliol fins al 13 de juliol, mitjançant l’avió i les embarcacions, s’han degut a la presència a l’aigua de fileres i taques d’escumes i substàncies mucilaginoses. Aquestes taques i fileres, que s’han observat al llarg de tot el litoral, són d’origen natural i no contenen contaminació. Les embarcacions han actuat sobre aquestes taques, en ocasions de desenes de metres, per retirar-les de l’aigua, sobretot pel que fà als residus sòlids que portaven associats (s’hi enganxen i queden atrapats amb facilitat), encara que mai en quantitats importants.


Aquestes grans taques, s'han vist ocupant grans extensions del litoral i en nombroses localitats com Palamós, Santa Cristina D'Aro, Torroella de Montgrí (a les Illes Medes), Calonge-Sant Antoni, Sant Vicenç de Montalt, Sant Pol de Mar, Castell-Platja D'Aro, etç.

Per més informació i per veure les fotografies d'aquestes franges marronoses podeu entrar al següent enllaç:

http://aca.gencat.cat:8002/traspasfiles/platges/20100713CA.PDF