Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 18 de setembre del 2010

Comunicat de Protecció Civil




La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat mantindrà activada tota la nit la fase d’alerta del Pla Especial per Inundacions a Catalunya (Inuncat) atès que es manté la previsió de fortes pluges durant la matinada i el matí de dissabte, les quals aniran disminuint al llarg del cap de setmana.

Al llarg del migdia i tarda d'aquest divendres, les pluges més destacades s’han centrat a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, estenent-se a hores d’ara (20:48) a molts punts del territori. En algunes poblacions, com l’Ametlla de Mar, s’han acumulat més de 200 litres.

Pel que fa a les incidències derivades de la pluja, el cos de Bombers de la Generalitat ha rebut des d’aquest matí 215 avisos, especialment concentrats a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Els avisos han estat principalment per inundacions en baixos, locals i garatges i per acumulació d’aigua a la via pública. També han anat a inspeccionar vehicles que han quedat embarrancats per l’aigua. En menor mesura han estat alertats per retirar elements estructurals exteriors com cables caiguts o algun arbre. També s’ha fet algun sanejament de façana.

A causa d’aquests serveis cap persona ha resultat ferida. Els Bombers de la Generalitat van atenent aquestes incidències, tot i que en molts casos no poden arribar a actuar perquè l'acumulació d'aigua no és suficient per poder utilitzar les autobombes per treure l'aigua.

Segons el Servei Català de Trànsit, a hores d’ara es troba tallada a causa de la pluja la carretera N-340 a l’Aldea entre els quilòmetres 1.087 i 1.088 i es fan desviaments per dins la població i també per l’AP7; i la N-340 també tallada entre l’Ametlla de Mar i l’Ampolla en tots dos sentits, i es fan desviaments per l’AP7.

Aquesta tarda, la N-340 també ha estat tallada a l’Ametlla de Mar entre els km 1.113 i 1.112 entre les 16.23 hores i les 17.23 hores en els dos sentits; i més tard, de les 18.55 hores fins les 19.58 hores únicament en sentit sud entre els punts quilomètrics 1.111 i 1.112.

Renfe i ADIF han informat també que dos trens s'han aturat puntualment a l’Ametlla de Mar, un d’ells en direcció Barcelona i l’altre en sentit sud; i que també hi ha hagut un tren aturat a Tortosa en sentit Barcelona. Aquests trens han pogut seguir la seva marxa amb normalitat.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut al llarg de tot el dia d’avui 288 trucades relacionades amb l’episodi de pluges, la majoria provinents del Baix Llobregat, Baix Ebre, Alt Camp i Baix Camp.

Al llarg de la nit i matinada la intensitat de pluja pot seguir sent superior a 20 l/m2 en 30 minuts i les pluges aniran minvant de cara a demà al migdia i tarda.

Atesa la previsió de què les pluges es mantinguin, des de la DGPC es volen fer tot un seguit de recomanacions:

Si us trobeu a casa:

No deixeu fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar.
No baixeu als soterranis, quedeu-vos en les zones altes o pisos superiors.
Desconnecteu l’interruptor general de l’electricitat i tanqueu la clau de pas del gas.

Si us sorprèn el temporal a l’exterior o dins del cotxe:

Allunyeu-vos de les rieres i els torrents o de les zones que es poden inundar. No hi estacioneu el vehicle.
No us quedeu observant en punts pròxims a lleres, ponts i viaductes.
No travesseu cap riu, riera o zona inundada ni a peu ni amb cotxe; fins i tot dins del cotxe, podeu ser arrossegats amb facilitat amb poca alçada d’aigua.
Amb cotxe, circuleu per rutes principals i autopistes, moderant la velocitat.

Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.

Font: gencat.cat