Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 de setembre del 2010

Es creen set noves reserves forestals




Recentment, el ple de la Diputació de Girona ha aprovat set nous convenis per a la creació de noves reserves forestals a les comarques gironines per preservar la biodiversitat dels boscos madurs.

El programa, que es va iniciar l'any 2005 amb la creació de la primera reserva forestal al Montseny però que no es va començar a desenvolupar en el conjunt de la demarcació fins al 2008, preveu ajudes per als propietaris dels boscos perquè no talin els arbres durant un període de vint-i-cinc anys. La creació d'una reserva forestal repercuteix en cada un dels propietaris -siguin particulars o administracions- amb una ajuda màxima de 15.000 euros en concepte de pagament del valor de la fusta que creixeria durant vint-i-cinc anys.

L'objectiu del Departament de Medi Ambient i Territori de la Diputació, promotor del programa, és aconseguir una mostra de bosc madur envellit en contrast amb el bosc en aprofitament del seu entorn; una zona de bosc amb arbres vells que contribueixi a l'augment de la diversitat pel que fa, per exemple, a la presència d'espècies que s'alimenten de la fusta morta o viuen a les cavitats dels arbres.

Les noves reserves forestals aprovades per la Diputació són als municipis de Ger, Meranges, Pardines, Ribes de Freser, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Sant Miquel de Campmajor i la Vall de Bianya.

Programa Selvans de conservació de boscos madurs

La Diputació de Girona impulsa des de 2007 el Programa SELVANS, destinat a fomentar la gestió forestal sostenible, especialment en els boscos comunals propietat d'ens locals.
SELVANS promou la custòdia de forests emblemàtiques, amb un remarcat valor ecològic, paisatgístic o patrimonial. Mitjançant una convocatòria d'ajuts de concurrència pública, a les zones productores de fusta es compensa a la propietat, el valor comercial dels arbres de major diàmetre, amb una densitat orientativa de 10 peus per hectàrea. Al mateix temps, s'està creant una xarxa de microreserves forestals que es destinen a evolució natural i que volen representar el conjunt de comunitats arbrades que es fan a les comarques gironines. Fins el primer trimestre de l'any 2010, es compta amb 43 boscos madurs patrocinats, que ocupen un total 558 hectàrees i signifiquen el 0,15% de la superfície boscosa de la demarcació de Girona.
La conformació d'aquesta xarxa de microreserves en cap moment és obstacle per a l'explotació ordinària de la superfície restant, ni tampoc obstrueix el desenvolupament de la política de prevenció d'incendis forestals.
El programa inclou l'inventari, l'establiment de reserves forestals, el seu seguiment científic, i l'elaboració de materials de divulgació i educació.
Els propietaris es comprometen a no talar una part de la finca durant 25 anys (la part que indica l'equip tècnic de la Diputació). A canvi, el propietari rep un incentiu econòmic similar o superior al que hagués obtingut per la tala. (Aquestes subvencions cal sol·licitar-les en el marc de la convocatòria d'Ajuts en matèria forestal que ofereix la Diputació de Girona).

Informació extreta de http://www.ddgi.cat/web/paginaInici