Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 19 de setembre del 2010

Variabilitat atmosfèrica



Després de les darreres pluges que van caure el passat divendres i l'abundant nuvolusitat de dissabte, avui s'ha tornat a imposar el sol i les platges han recuperat l'ambient estiuenc, amb molta gent que ha volgut aprofitar el bon temps. La setmana que tot just comencem sembla que estarà caracteritzada per la variabilitat atmosfèrica. Aquest fet és degut a la posició dels centres d'acció, ja que trobem l'Anticicló de les Azores molt enretirat cap l'oest, juntament amb un centre d'altes pressions que es situarà a l'est d'Europa i un altre que es crearà al nord de les Illes Britàniques, és a dir, podriem tenir una situació anomenada "omega", molt propensa a l'arribada de pluges ja que pot permetre l'arribada d'aire fred i algunes borrasques cap a la Península al llarg de la setmana, sobretot a partir de divendres, amb la qual cosa es pot constatar que el darrer canvi de temps que hem tingut ha deixat les portes obertes a nous canvis posteriors, coincidint amb la finalització de l'estiu astronòmic.


Mapa sinòptic previst per aquest divendres. Observeu com l'he retocat perqué es vegi més bé la possible situació en omega que tindrem. Com es pot comprobar, aquesta situació es diu "en omega" ja que sembla que els centres d'acció es posicionin amb la forma de la lletra omega.

Tota aquesta inestabilitat es pot veure accentuada per la incidència de vents marítims procedents del sud i est durant vàries jornades, amb un increment de l'activitat tempestuosa a partir d'aquest dilluns i cap a finals de setmana, en molts punts del país. Aquests nous canvis ja es notaran a partir de demà, amb la caiguda de ruixats i tempestes a molts punts del Principat, sobretot a la seva meitat sud i oest, juntament amb el Pirineu. Les temperatures per la seva banda, poden recuperar-se una mica, sobretot les nocturnes i també les diürnes en punts de l'interior, a més, hi pot haver un increment de la sensació de xafogor.


Previsió per aquest dilluns

Aquest dilluns a Palamós s'espera un dia amb nuvolusitat variable, amb aparició de núvols alts durant el matí però també farà sol. A partir de la tarda els núvols es poden fer més espessos i acabar cobrint el cel, amb possibilitats que pugui caure algun ruixat poc important entre el vespre i la nit. A la resta de demarcació es preveu una situació similar, amb l'arribada d'alguns ruixats a la seva meitat nord i oest durant la tarda. La temperatura mínima podrà remuntar una mica. La temperatura màxima oscil.larà entre els 22/24 cº a la costa i els 26/28 cº a l'interior, amb notable sensació de xafogor.

El vent a la nostra zona costanera bufarà fluix de component sud al llarg de la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí de dilluns tindrem entre garbí i xaloc a uns 6/8 nusos, situació que es mantindrà a la tarda.

L'estat de la mar es matindrà amb mar calma o arrissada fins la matinada de dilluns. Al llarg del matí hi haurà la mateixa situació. A partir de la tarda hi pot haver marejol, amb ones de direcció sud-est i mar de fons d'aquest sector, mar endins hi pot haver una mica de maror.