Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 de setembre del 2010

Dades de precipitació d'aquest estiu



Tot seguit farem un repas a les precipitacions caigudes a Espanya, segons el darrer informe climàtic de l'AEMET.
Segons aquest informe, les precipitacions del trimestre estiuenc s'han situat en conjunt, lleugerament per sobre dels valors normals per aquesta estació, a causa de les precipitacions registrades al mes de juny. La precipitació mitjana a Espanya en el conjunt del trimestre juny-agost és de l'ordre de 95 mm, davant d'un valor mitjà de 83 mm.

Pel que fa a la distribució geogràfica de les precipitacions, cal ressaltar que aquestes s'han situat clarament per sobre dels valors mitjans per al trimestre a Astúries i Cantàbria, així com a Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia i part de València, Madrid i Catalunya, mentre que a la resta de les regions l'estiu va resultar normal a sec, amb precipitacions que van quedar per sota del 75% del seu valor mitjà a l'oest de Galícia, nord d'Extremadura, oest de Castella i Lleó i altres zones d'Aragó i dels illes Balears i Canàries.

Amb notable diferència respecte dels altres dos mesos, el mes més humit de l'estiu va ser juny, on la precipitació mitjana sobre el conjunt d'Espanya va superar en més del 75% el seu valor normal. Només a l'est d'Andalusia, Catalunya i algunes zones de les Balears el mes va ser normal a sec, havent estat humit o molt humit a la resta d'Espanya, les precipitacions van ser especialment abundants al nord-est de Galícia i a Astúries.
A diferència de juny, els mesos de juliol i agost van ser més secs del normal, especialment juliol en què les precipitacions amb prou feines van suposar el 50% del valor mitjà, havent tingut caràcter humit tan sols al nord-est peninsular i en algunes zones del centre , mentre que a la resta va ser molt sec en general.

El mes d'agost va ser també més sec del normal en conjunt, però menys que juliol i amb unes precipitacions de distribució molt desigual, de manera que va ser relativament humit o molt humit a Andalusia, sud i est de Castella-la Manxa, Múrcia, centre i sud de València i algunes zones de Catalunya, mentre que per contra, va resultar sec o molt sec a Galícia, regions de la vessant cantàbrica, Navarra, La Rioja i la major part d'Aragó, a la resta d'Espanya va tenir en general caràcter normal. A causa de les precipitacions localment intenses registrades en punts del sud i est peninsulars, en alguns observatoris de Múrcia i Castella-la Manxa es van superar els anteriors registres màxims de les sèries històriques per a l'agost, tant de precipitació mensual com de precipitació màxima diària.

Entre els episodis de pluges més intenses del trimestre estiuenc cal destacar especialment pel seu caràcter excepcional, el que va donar origen a precipitacions torrencials en algunes zones molt localitzades de la província de Còrdova el dia 16 d'Agost, amb un registre superior a 200 mm acumulats en poques hores, a la localitat d'Aguilar de la Frontera. Així mateix es pot citar l'important temporal de pluges que va afectar a Astúries i al nord-est de Galícia entre els dies 8 i 9 de juny, amb totals acumulats que van superar en alguns punts els 200 mm en 48 hores, les fortes pluges que van afectar el País Basc a mitjans del mes de juny, les precipitacions intenses dels dies 21 i 22 de juliol a l'àrea de Pirineus, amb totals acumulats superiors als 100 mm en 48 hores i les precipitacions localment intenses que van afectar a punts d'Andalusia, Múrcia, València i sud-est de Castella-la Manxa a la segona meitat del mes d'agost.