Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 13 de setembre del 2010

Temps de serves


Penjoll de serves.


Actualment podem trobar una de les fruites més típiques del mes de setembre, les serves. Les serves són el fruit del server (Sorbus domestica)., aquest arbre de fulla caduca pot arribar fins als 15 m d'alçada i té una escorça grisenca i clivellada verticalment.
Les seves flors són de color blanc o una mica tacades de rosa i solen aparèixer a partir del mes d'abril. Té fulles compostes, amb 11/17 folíols d'uns 3/6 cm cada un, dentats i simètrics.

La forma del seus fruits, coneguts com a serves, és el d'una petita pera d'uns 3/4 cm., per a poder-les menjar s'han de deixar sobremadurar estirades en una caixa amb palla, fins que adquireixen un color marronós, llavors tenen un gust molt dolç, les serves que no estan madures tenen un gust molt aspre.

El seu hàbitat és l'estatge montà, juntament amb altres arbres que els hi agradi la humitat., aquest arbre també es pot trobar en zones fresques de les terres baixes, tot i que no forma mai boscos, ja que es sol trobar de forma isolada i a prop d'antigues masies on també s'en cultivava algun, a més, es tracta d'un arbre molt ressistent a les malalties.

A part de consumir-les directament, les serves també serveixen per fer melmelades i alguns licors.

Primer pla d'unes serves.