Altre vegada la Terra s'ha tornat a obrir i ha demostrat de nou com som insignificants davant la força de la naturalesa.
Aquest cop li ha tocat el torn al complex volcànic denominat Cordón Caulle i més concretament al volcà Peyehue de 2236 metres d'alçada situat als Andes chilens.
El passat 4 de juny de 2011, es va obrir una gran fissura en el complexe volcànic del cordón del Caulle que va projectar un gran núvol de cendres fins als 14.000 metres d'alçada.
El satèl.lit Aqua de la NASA va poder capturar la imatge de l'encapçalament, on podem veure el gran núvol volcànic quan feia poc temps que havia començat l'erupció.
El plomall de cendra marronosa sobrepassa els núvols que cobreixen gran part de les muntanyes i projecta una ombra cap al sud-est. A la vora del núvol de cendra el material més pesat cau cap al terra, mentre que les partícules més fines es mantenen suspeses a l'atmosfera.
Poc després d'haver captat aquesta imatge , les cendres del volcà van volar ràpidament cap a l'est, en direcció a Argentina. A prop de la frontera, a la ciutat de Bariloche, es va dipositar una capa de cendra d'almenys 30 centímetres de gruix que cobria totes les superfícies., fins i tot, la policia argentina va poder observar com el volcà havia llençat trossos de pedra tosca (pumita) de la mida d'una pilota de golf, a 21 quilòmetres de distància de l'erupció.
Imatge de satèl.lit del gran núvol de cendra dirigint-se cap a l'Atlàntic tot creuant Argentina.
A mesura que l'erupció continuava, el plomall va viatjar cap al nord i després va anar cap a l'est, per sobre l'Oceà Atlàntic, arribant fins a uns 3.300 quilòmetres de longitud. El núvol de cendres en suspensió va provocar cancel.lacions de vols a diversos aeroports de l'Argentina, el Brasil, Chile i Uruguay, entre ells els dos aeroports de Buenos Aires.
El Puyehue-Cordón Caulle és una cadena de formacions volcàniques que inclou el volcà Puyehue, la caldera de la Cordillera Nevada, i el Rift del Cordón Caulle.
El complex és molt actiu ja que l'última erupció en dates recents, va succeir l'any 1990 i l'última gran erupció va ser el 1960, a la zona del rift.
L'erupció d'aquest any 2011 s'ha produït en una àrea situada al nord-est dels cràters de ventilació que van esclatar el 1960, segons indica el vulcanòleg Eric Klemetti., sembla però, que des del passat 6 de juny a al tarda, l'erupció ha començat a disminuir en intensitat.
RECULL DE VÍDEOS I IMATGES ESPECTACULARS DEL VOLCÀ
Fotografies del magestuós núvol volcànic on podreu veure alguns llamps i inconvenients per culpa de les cendres. Sembla una pel.lícula de ciència ficció però és real:
Més llamps del núvol volcànic:
Arribada de les cendres a Bariloche. A les quatre de la tarda semblava de nit:
Les cendres cobrint les teulades i els carrers de Bariloche:
Imatge curiosa d'unes onades de cendra al llac Nahuel Huapi el 7 de juny: