Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 de juny del 2011

La primavera més calorosa des de fa 70 anys




Tot i que els models estacionals preveien una primavera més aviat fresca, la realitat una vegada més ens ha portat just el contrari, demostrant una altre vegada que aquests tipus de previsions a tant llarg plaç deixen molt que desitjar, tal i com vaig comentar.

Ja us avanço que les previsions per aquest estiu són contradictòries, ja que els models americans indiquen que pot ser més fresc i plujós del que és normal i en canvi, el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini, augura un estiu especialment càlid i amb precipitacions normals.
En resum, ningú no sap com serà l'estiu, el que si podem assegurar, amb poc marge d'error, és que la calor la tenim assegurada i les tronades a muntanya un dia o altre seran presents.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Catalunya ha registrat la primavera més calorosa des de fa 70 anys , amb temperatures rècord de fins a 33ºc a l'abril, i es preveu que la temperatura d'aquest estiu estigui 1ºc per damunt de la mitjana dels últims anys.
El delegat d'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, aquest dilluns va fer un balanç climatològic de temperatures i precipitacions del trimestre primaveral (març, abril i maig) en el qual es destaca que els termòmetres han registrat valors rècord que han oscil.lat entre els 4ºc per damunt de la mitjana al Pirineu i 0,5ºc al sud de Tarragona. Mentre que la mitjana dels tres mesos de primavera és de 2,3ºc per damunt de la mitjana calculada en els darrers 70 anys a Catalunya.

El senyor Antoni Conesa va destacar que el mes d'abril a Catalunya ha estat el més càlid, al costat dels mesos d'abril de 1945 i 1949, des que es fan registres climàtics, amb temperatures que van arribar a superar la mitjana en 6 graus.

El delegat per a Catalunya d'AEMET va pronosticar que, després d'aquesta primavera calorosa i humida, els mesos de juliol, agost i setembre seran més càlids del que és normal a Catalunya, amb una mitjana d'1ºc per damunt de la mitjana dels últims anys. Conesa també va advertir, però, que aquests pronòstics, que realitza el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini, no són cent per cent fiables, ja que estan sotmesos a fluctuacions aleatòries del temps i són més difícils de pronosticar en latituds més allunyades del tròpic. Segons Antonio Conesa, les temperatures aquest estiu seran més altes del que és normal no només a Catalunya, sinó a tota la regió Est i Sud peninsular, Balears i Canàries.

Sobre les pluges, s'espera un trimestre estiuenc amb precipitacions que no sortiran dels valors normals per l'època estival.

Amb aquest pronòstic meteorològic, el delegat d'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, va augurar que "si hi ha temperatures més altes i ha plogut per primavera, cosa que ha fet créixer el sotabosc, hi haurà més risc d'incendis".

Conesa també va augurar que el canvi climàtic portarà a registrar cada any temperatures mitjanes més altes, encara que hi haurà intervals d'anys més freds amb variabilitat i oscil.lacions.
En aquest sentit, el delegat va reconèixer que el canvi climàtic s'està fent notar ja en les sèries llargues de dades dels observatoris meteorològics, i va posar com a exemple que entre els deu primers anys d'aquest segle ja se n'han comptat 6 o 7 entre els més calorosos de la història.

Informació extreta de:


http://www.diaridegirona.cat/comarques/2011/06/21/primavera-ha-mes-calorosa-dels-ultims-70-anys/496037.html