Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 10 de juny del 2011

Viatge a La Palma: La Portada de los Tilos

El pont de Los Tilos.


Comença una nova jornada en aquesta illa encantada o "isla bonita" com anomenen els seus habitants, i no és per menys, ja que el que hem vist fins ara i el que encara ens depara el viatge justifiquen sobradament aquest sobrenom.

Avui ens dirigim a Los Tilos, indret on trobarem un dels boscos de laurisilva més importants del món, de fet, aquí hi trobem els orígens de la Reserva de la Biosfera de la Palma, ja que a l'any 1983, la Unesco va declarar la zona de Los Tilos com a Reserva de la Biosfera. El 6 de novembre del 2002, a la seu de París de la UNESCO, es decideix ampliar la reserva a tota l'illa de La Palma, convertint-se així en la tercera illa canària, juntament amb El Hierro i Lanzarote a rebre aquesta denominació.

Per arribar a aquest indret ens hem de dirigir cap al nord-est de l'illa, al municipi de San Andrés y Sauces., només d'arribar-hi ja ens cridarà l'atenció el gegantí pont que podem veure a l'encapçalament. Aquesta obra d'enginyeria, es va obrir al trànsit el desembre del 2002 i s'anomenà Puente de Los Tilos., el pont desemboca al casc urbà de San Andrés y Sauces.

Aquest pont és el més gran d'Europa sense suports intermedis i salva un desnivell de 250 metres sobre el Barranco del Agua.



Centre de visitants de La Portada de Los Tilos.


Una vegada arribats a Los Tilos trobem un centre de visitants que ens informarà de les rutes i els valors naturals de l'indret., com es pot comprobar a la foto, aquest enclavament ens recorda una selva tropical degut a l'abundant vegetació i les falgueres arbòries que l'envolten.
Als voltants de l'edifici hi podem observar algunes espècies de flora degudament senyalitzades amb panells informatius, per qui vulgui una altre cosa més prosaica, ben a prop també hi ha una àrea de picnic i un restaurant on serveixen uns menjars casolans molt bons, tal com vam comprobar.



Camí que s'endinsa a la laurisilva en direcció al Mirador del Topo de las Barandas.


Des del centre de visitants surten dos camins que ens portaran per aquesta antiga explotació forestal totalment restaurada. Un ens conduirà fins a la zona de Los Nacientes de Marcos y Cordero, lloc on apareixen unes deus d'aigues pures i cristalines, on fins i tot hi han cartells que ens indiquen que l'aigua és potable., molt diferent del que trobem en moltes fonts del nostre país, contaminades pels nitrats. L'altre camí puja cap al magnífic Mirador del Topo de las Barandas, on podrem fer-nos una idea de la magestuositat de l'indret.



Camí flanquejat pels arbres predominants, els Tilos (Ocotea foetens). La verdor, l'aire pur i la frescor eren per tot arreu.


Les pluges que hem trobat al llarg dels primers dies van ser en forma de neu per damunt d'uns 1000 m, tot i que es va veure nevar a partir dels 850 m., sens dubte, aquella situació va ser deguda a la gran invasió d'aire polar que hi hagué a principis de setmana, amb una mínima que arribà als -7ºc a l'0bservatori del Roque de los Muchachos, situat a 2426 metres. Malauradament, els 50 cm de neu, amb acumulacions d'un metre i les nombroses plaques de gel, van mantenir tancada les dues carreteres d'accès durant una setmana i no vam poder arribar-hi.

Al següent enllaç trobareu la notícia d'aquestes nevades amb boniques imatges de neu a la Palma:

http://elapuron.com/noticias/sociedad/4526/lluvias-nieve-y-fro-en-la-palma/


En pròxims articles veureu com vam poder gaudir d'aquesta neu que ens havia impedit anar al sostre de La Palma...





Des de dalt del Mirador del Topo de las Barandas, es pot contemplar tot el Barranco del Agua cobert per un magnífic bosc selvàtic i amb la neu recent caiguda, ben a prop dels dominis de la laurisilva.
La màgia d'aquest indret ens transportava per uns moments als boscos de la selva del Perú, enclavats en els barrancs que descendeixen dels Andes nevats, però no, estavem molt més a prop! En aquell moment vam tenir la consciència que erem uns afortunats al poder observar un indret meravellós que s'ha mantingut gairebé intacte.



El Barranco del Agua amb neu a les muntanyes i cel cobert per estratocúmulus.





Aquest mirador està equipat amb taules i bancs de fusta coberts per una teulada, on podrem resguardar-nos per si plou o recuperar forces després de la pujada.



El camí de retorn es realitza pel mateix sender.


CONTINUARÀ...