Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 de juny del 2011

Invasió d'asperatus !!


Asperatus sobre Esparreguera. Font:
http://www.3cat24.cat/elmeu3cat24/foto/203120/Tarda-sobre-Esparreguera


Dilluns passat, en algunes comarques catalanes com l'Anoia, l'Alt Penedès o el Baix Llobregat, es van poder observar uns núvols molt curiosos i molt espectaculars, ja que el cel tenia l'aparença d'un mar amb onades, com si fos una pel.lícula de ciència ficció. Es tractava dels núvols asperatus o undulatus asperatus.

Els asperatus o undulatus asperatus, traduït literalment com a "ones agitades", és una rara formació nuvolosa associada a situacions de tempesta i en aquests moments s'està estudiant la possibilitat de considerar-la com un nou tipus de núvol.

Segons un article publicat a http://www.geog.ucsb.edu/ actualment només hi han quatre tipus de núvols principals segons la seva alçada (alts, mitjos, baixos i de desenvolupament vertical) i fins ara, existeixen al voltant de 80 varietats de núvols oficialment identificats.
Recentment, alguns científics han dit que els "asperatus" no poden ser descrits per cap de les varietats reconegudes, per tant, haurien de tenir el seu propi nom.
Gavin Pretor-Pinney, fundador de la "Cloud Appreciation Society", l'anomena el "núvol de Jacques Cousteau" per la seva semblança amb una superfície oceànica agitada, tal com es veu des de baix. El nom proposat en llatí "Undulus asperatus" significa "molt turbulent", degut a la forma violenta i caòtica de l'ondulació.

Margaret Lemon, científica del Centre Nacional d'Investigació Atmosfèrica, considera com a "probable" que els asperatus siguin un nou tipus de núvol.
Jane Wiggins, un fotògraf aficionat, va ser el que va aixecar la llebre en els mitjans informatius, ja que va fer una foto dels núvols asperatus des de la finestra d'un edifici d'oficines al centre de Cedar Rapids, Iowa, el juny de 2006., llavors, Pretor-Pinney, va veure la fotografia el 2009 i va comptar amb l'ajuda de la Reial Societat Meteorològica, per determinar si l'asperatus era o no un nou núvol.
La fotografia de Wiggins va ser publicada al lloc web del "National Geographic" el juny del 2009, i les històries relacionades amb notícies i fotos d'aquest núvol es van estendre com la pólvora a través d'Internet.

La Reial Societat Meteorològica, en aquests moments està reunint proves sobre els patrons meteorològics sota els quals apareixen els núvols undulus asperatus, a fi de determinar com es formen i decidir si són diferents dels típics núvols coneguts com a "undulatus", per poder ser presentats a l'Organització Meteorològica Mundial pel seu reconeixement. L'última formació nuvolosa reconeguda a la llista oficial de l'Organització Meteorològica Mundial, és el "cirrus intortus", que va ser introduït en el seu Atles Internacional de Núvols a l'any 1951. L'ús actual de càmeres digitals i la raresa relativa de les formacions d'asperatus, es consideren com les principals raons d'aquest "nou" descobriment.


Recull fotogràfic dels asperatus apareguts a Catalunya aquest passat dilluns (si no apareixen directament feu clic al damunt de "ver todas las fotos"):