Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 13 d’octubre del 2011

36º C a Girona, però aviat s'acaba


Mapa de temperatura a 850hpa (1500msnm, més o menys). Observeu com ahir hi havien temperatures d'uns 18-20º C. Aquests valors no tenen res a envejar amb els que podem tenir a ple estiu. Podeu clicar al damunt d'aquest mapa i dels següents per ampliar-los.


Ahir dimecres s'assolí un nou rècord de temperatura elevada, en aquest mes d'octubre històric, amb unes temperatures màximes gairebé insòlites en molts punts de les comarques gironines., concretament, els 36º C que s'assoliren a l'observatori de Sant Daniel (Girona), és la temperatura més elevada per un mes d'octubre en els darrers 100 anys (l'observatori recull dades des del 1911).

Altres valors exageradament elevats a la nostre demarcació assolits durant la tarda d'ahir dimecres:

Girona-Barri Vell 35,0º C, Medinyà 34,9º C, Sant Miquel de Fluvià 34,9º C, Girona-Devesa 34,3º C, Sant Gregori 33,8º C, Castelló d'Empuries 33,7º C, Les Olives 33,4º C, La Bisbal d'Empordà 33,1º C, Banyoles 32,7º C, Salitja-Mas Bes 32,2º C, Verges-Ponent 31,9º C o Olot-Les Fonts 31,4º C.


Aquestes elevades temperatures són degudes a l'existència fins ahir, d'un potent anticicló a sobre la Península Ibèrica, el qual genera una àmplia zona de subsidència, on les masses d'aire càlid descendeixen des de les capes mitjanes de la troposfera.
Aquest fenomen, a més, també crea una elevada inversió tèrmica, amb temperatures mínimes molt més baixes a les valls que als cims., aquesta situació és fàcilment comprobable si comparem les dades d'alguns observatoris. Per exemple, si mirem la temperatura mínima d'ahir al Santuari dels Àngels (406msnm), situat al costat de Girona, però pertanyent a Juià, observarem com la mínima fóu de 20,0º C, en canvi, la temperatura mínima de Girona-Barri Vell (75msnm) va ser de 12,2º C, uns 7,8º C inferior que la dels Àngels.

També cal destacar l'important matalàs d'aire càlid al nivell de 850hpa, on ahir al migdia hi havien 18,8º C, segons el radiosondatge de Barcelona.
Un altre factor a destacar i responsable també de les elevades temperatures assolides al prelitoral i interior de les comarques girones, és el fet que durant varis dies hem tingut vent reescalfat del nord, degut a l'efecte Foehn, i també vent reescalfat de garbí, el qual arriba molt calent al prelitoral gironí.



Mapa de temperatures a 850hpa previst pel proper dissabte. Observeu com baixaran fins els 8º C, és a dir, seran uns 10º c més baixes que ahir.


Aquests valors extraordinàriament elevats sembla que no s'hauran de repetir les pròximes jornades, ja que l'anticicló té tendència a situar-se més cap al centre i est d'Europa, fet que permetrà l'entrada d'una massa d'aire més fresca, que de manera paulatina anirà fent baixar les temperatures, sobretot les màximes, al llarg dels propers dies.

Si comparem el mapa de l'encapçalament (temperatures d'ahir a 850hpa), amb el previst pel pròxim dissabte, es pot comprobar com els colors taronges i vermells que marquen temperatures càlides, són substituïts per colors verds, fet que indica temperatures més fresques.

Menció a part mereix la situació que es pot donar a l'est d'Europa i els Balcans, on apareixen valors de -1/-6º C a 850hpa, degut a l'entrada d'una potent massa d'aire fred d'orígen polar continental, fet que pot comportar un ambient de plena tardor o inicis d'hivern, amb nevades en molts sectors.



Mapa d'iso-zero on s'observa la potent llengua d'aire fred que arribarà fins als Balcans, amb un nucli encara més fred en països com Polònia, Ucraïna, Eslovàquia, Romania o Hungria, entre d'altres. Quan això arriba fins a Catalunya a l'hivern, és la típica situació d'invasió d'aire fred siberiana, la més potenta que ens pot arribar.



Mapa de temperatura en superfície previst per dissabte a les tres de la tarda. Observeu com a l'est d'Europa tindran entre 4/10º C positius i a Catalunya rondaran els 20º C.