Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 d’octubre del 2011

La mar de fons d'ahir diumenge a La Fosca


La mar de llevant que quedava ahir al migdia, amb ones d'uns 50 cm i algun núvol baix poc important, tot i que el dia es llevà ennuvolat.


La mar de fons de llevant (també coneguda directament com a mar de llevant), tal com vaig apuntar ahir, ens ha afectat les darreres hores i encara es nota una mica. A les imatges que podeu veure, es pot percebre molt clarament, tot i que durant el vespre del dissabte i la matinada del diumenge encara fóu més destacada, amb ones d'un metre d'alçada.

Les ones de mar de fons, qüestió que ja he tractat en anteriors articles, solen aparèixer lluny de l'indret on hi ha hagut el temporal, fins i tot, hi pot haver vent en calma al lloc on les veiem., altrament, també sol quedar mar de fons després d'enretirar-se un temporal que ens ha estat afectant, quedant les seves restes en forma de fort onatge. Els vents amb un llarg recorregut marítim, com el llevant anticiclònic, també poden generar aquest onatge, encara que a l'indret on ens trobem el vent sigui feble.

Cal tenir present que en un temporal de mar apareixen onades de diferent longitud d'ona. La longitud d'ona d'una onada es pot definir com la separació que hi ha entre onada i onada. Les ones de poca longitud d'ona moren abans i les de major longitud d'ona persisteixen en el temps i en la distància. Aquestes ones poden arribar fins a costes relativament allunyades de l'indret on hi hagut el temporal, produint mar de fons. Segurament, les ones de mar de fons observades les darreres jornades, provenien de la pertorbació que ha estat afectant Itàlia.



Observeu com hi ha molta separació entre onada i onada, a diferència de les onades aixecades quan fa molt vent, les quals apareixen més juntes.


Com recòneixer la mar de fons

Quan observem ones prou grans i amb un moviment lent, podem considerar que es tracta de mar de fons., de forma habitual, aquestes ones són aprofitades pels surfistes.

Com que aquestes onades s'han produït en un altre lloc o bé la perturbació ja ha passat, no cal que hi hagi vent a la costa.

Les seves característiques principals són:

·Onades de gran longitud d'ona, o el que és el mateix, molt separades entre elles. La separació és tal, que en superfície s'aprecia com si les ones fossin molt lentes, produint un vaivé molt molest per la gent que es mareja en barca.

·Les ones afecten a una profunditat comparable a la meitat de la seva longitud d'ona. De forma recurrent, les ones de vent afecten la superfície i a poca profunditat. Com que la profunditat que pot afectar una ona depèn de la seva longitud, la mar de fons en tenir una gran longitud d'ona, provoca moviments a profunditats més grans, enterbolint l'aigua.

·La costa pot omplir-se d'escombraries i algues, ja que la mar fons les sol treure de la seva ubicació habitual (el fons marí) i les transporta. Per això és molt comú que encara que no hi hagi hagut cap temporal, les platges apareixin brutes després d'una jornada amb mar de fons.