Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 21 d’octubre del 2011

Primer temporal de pluges


Mapa de precipitació acumulada en tres hores previst pel dilluns. Observeu com serà molt abundant.


Els núvols alts que van aparèixer ahir i els núvols baixos que hem tingut aquesta tarda, són el preludi d'un important canvi d'escenari pel que fa a la situació meteorològica que ha dominat el temps de les últimes setmanes. Aquesta nova situació vindrà marcada per l'allunyament de l'anticicló de les Azores i l'establiment d'un potent anticicló al nord-est d'Europa que ens enviarà vents humits del Mediterrani., entre aquests dos anticiclons, tindrem un profund passadís que permetrà l'arribada d'actives perturbacions cap a casa nostre., la situació es podria allargar durant tota la setmana vinent, amb algunes pauses i una bona regada a tot el país. Tot seguit farem una previsió més detallada.

Aquest dissabte a Palamós tindrem un dia amb nuvolusitat variable, a estones abundant., no es descarta la caiguda d'algun plugim o roina amb el pas de les hores. A la resta de la demarcació hi haurà un dia marcat pels núvols baixos i algunes clarianes més destacables a l'interior, a més, pot caure algun plugim o roina a la costa i Ripollès.

La temperatura pot pujar fins a només 17/19ºC a la costa i interior, i fins a 8/14ºC al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 10/13ºC a la costa, fins a 2/7ºC a l'interior i fins a -4/1ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar molt fluix de llevant o xaloc,amb estones de calma, durant la matinada del dissabte. Al matí tindrem la mateixa situació. A la tarda s'espera vent fluix de xaloc. A la nit preveiem vent fluix de xaloc o calma.

L'estat de la mar es preveu amb maror o marejol mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa, amb mar de fons de xaloc, durant tota la jornada.


Aquest diumenge a Palamós preveiem un dia amb predomini dels núvols, acompanyats per algunes precipitacions febles o moderades. A la resta de la demarcació el dia serà similar, amb més pluja en sectors costaners.

La temperatura màxima pot pujar fins a 15/19ºC a la costa i interior, i fins a 8/14ºC al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 10/13ºC a la costa, fins a 0/9ºC a l'interior i fins a -3/3ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component sud-est molt fluix o restar en calma, durant la matinada i matí del diumenge. A la tarda s'espera vent de xaloc a 8/10 nusos. A la nit preveiem vent de xaloc a 15/20 nusos, superior mar endins on s'arribarà a 25 nusos.

L'estat de la mar es preveu amb maror mar endins i marejol arran de costa, durant la matinada del diumenge, amb mar de fons de llevant. Al matí s'espera la mateixa situació. A la tarda hi haurà maror generalitzada, amb mar de fons de llevant o xaloc. A la nit s'espera forta maror generalitzada, amb ones de 1,5 o 2 metres d'alçada. Precaució amb les activitats relacionades amb el mar.



Núvols baixos d'avui divendres que indiquen un canvi de temps.


Avanç de previsió

Dilluns es preveu que ens arribi un sistema frontal molt actiu, reforçat per vents de xaloc. Aquest fet ens portarà les primeres pluges al llarg de la matinada (això segons els mapes d'avui divendres). Amb el pas de les hores les pluges més importants aniran desfilant des del sud-oest, fins acabar escombrant tota la demarcació. Alguns totals de pluja poden arribar als 50/100 mm al final de la jornada, sobretot al Pirineu i en punts propers a la Serralada Litoral. Hem de destacar que també podran caure alguns xàfecs de forta intensitat i acompanyats per tempesta, amb acumulacions sobtades d'aigua als llocs propensos a inundar-se. Es recomana seguir els avisos que es puguin donar des dels mitjans oficials.

Dimarts es preveu que les precipitacions s'allunyin Mediterrani enllà, aquest fet ens pot portar un dia amb predomini del sol, sobretot a la tarda, tot i alguns núvols baixos residuals.També es pot reproduir algun ruixat de tarda cap a la meitat nord de la demarcació. La situació marítima vindrà marcada per la forta mar de fons de llevant o xaloc, amb maror generalitzada i àrees de forta maror. El vent pot bufar fluix amb component sud. Les temperatures poden ser més elevades que dies enrera, arribant fins als 21ºC de màxima a l'interior i prelitoral.

Dimecres hi pot haver un dia asolellat i amb alguns núvols baixos decoratius, juntament amb alguna boira a l'interior. L'acostament d'una altre perturbació que ens podria afectar en dies posteriors, pot reforçar el vent de component sud i est, alterant de nou l'estat de la mar.