Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 d’octubre del 2011

Espectacular tempesta de pols a Texas


La gran paret de pols avançant per localitat de Lubbock (Texas).
Font: http://www.srh.noaa.gov/



El passat dilluns, la localitat de Lubbock (Texas), va ser testimoni d'una impressionant tempesta de pols. Aquesta gran tempesta de pols, coneguda també com a "haboob", s'originà degut al pas d'un front fred, provinent de les Muntanyes Rocallloses, que es dirigí cap a les planes del sud, provocant la formació de grans tempestes generadores de forts vents, els quals aixecaren una veritable muralla de pols que va reduir la visibilitat a zero i el cel es tornà de color taronja.



Animació del front fred avançant per l'interior de Texas.
La línia marró indica la tempesta de pols avançant centenars de quilòmetres al davant seu. Font: http://www.srh.noaa.gov/lub/?n=events-2011-20111017-haboob


En el Comtat de Garsa, els forts vents arribaren a assolir els 120 km/h, com si es tractés d'un huracà. S'ha de destacar també les elevades temperatures que precedien la seva arribada, les quals arribaven fins a 35ºC a Aspermont., una vegada passat el front la temperatura tant sols pujà fins a 22ºC a Amarillo (Texas). Aquesta ventada va fer caure línies elèctriques i provocà varis incendis, a més, els forts vents també van deixar moltes llars sense electricitat i causaren greus danys al sostre d'algunes cases i a l'aeroport.
La mida del haboob era tant gran, que el Servei Meteorològic Nacional el comparà amb una tempesta històrica que tingué lloc el 1935 durant la gran sequera a Stratford, Texas.



Mapa on s'assenyala la greu sequera que afecta a Texas.
Font: http://www.srh.noaa.gov/hgx/?n=drought


L'actual sequera que pateix l'Estat de Texas ha contribuït a l'augment del nombre de tempestes de pols a tota la regió des de l'any passat. L'aparició de haboobs es pot reproduir en els propers mesos, ja que les condicions de sequera no desapareixeran, segons els pronòstics.


Vídeos de la tempesta de pols: