Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 d’octubre del 2011

Butlletí climàtic estacional. Estiu del 2011



Segons el darrer informe climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya, l'estiu del 2011 ha estat termomètricament normal a la major part del territori, tret del litoral Nord on es pot qualificar de fred. Quant a la pluviometria, l'estiu ha estat sec a gairebé tot Catalunya, exceptuant el litoral i prelitoral Central i algunes zones del Prepirineu oriental on ha estat plujós o molt plujós.

Temperatura

L'estiu del 2011 ha estat normal a tot el territori exceptuant la Costa Brava, part del Pirineu occidental i nord del Ripollès on ha estat fred. El mes de juny ha estat normal a gairebé tot Catalunya, amb algunes zones fredes com el nord del Ripollès, part del Pirineu occidental o algunes àrees de la Catalunya Central.
El mes de juliol és quan més han destacat les anomalies negatives arreu del país, essent un dels juliols més freds des del 1997 exceptuant el centre de Barcelona i el Tarragonès, on ha estat normal. Cal esmentar que, tot i que no s'han batut rècords de temperatura mínima absoluta durant el juliol, la persistència d'una dorsal anticiclònica situada a l'Atlàntic, ha provocat que les temperatures s'hagin mantingut més baixes de l'habitual. Finalment, el darrer mes de l'estiu ha estat càlid a gran part de Catalunya menys a la Costa Brava, on ha continuat sent normal o fred i a zones del litoral i prelitoral, sobretot al delta de l'Ebre, on ha estat normal.
Les anomalies tèrmiques no han estat gaire accentuades, i s'han mantingut en general dins la normalitat climàtica.

Precipitació

L'estiu del 2011 ha estat sec a la meitat oest del país, sobretot al delta de l'Ebre, mentre que a la part oriental ha estat plujós o molt plujós, especialment al litoral i prelitoral central.
El mes de juny ha estat molt irregular, amb zones on s'han produït màxims per a un mes de juny, com el litoral i prelitoral Central i Nord, Catalunya Central i alguns punts del Prepirineu, mentre que en punts de ponent i Sud de Catalunya, la precipitació ha estat per sota de la mitjana climàtica. Aquesta irregularitat s'ha mantingut durant el mes de juliol, tot i que en aquest mes s'han registrat els episodis de pluja més destacats de l'estiu, sobretot al quadrant nord-est del país. Finalment, el mes d'agost que habitualment és més plujós que el juliol, enguany ha estat molt sec a gran part de Catalunya, exceptuant el vessant Sud del Pirineu occidental i el tram més alt del riu Ter.
En valors absoluts, les precipitacions més importants s’han enregistrat en àrees del Pirineu i Prepirineu oriental on destaquen els 471,6 mm a Molló (el Ripollès) i els 470,7 mm a Montesquiu (Osona). Si bé en el primer cas ens trobem amb una quantitat dins de la normalitat climàtica, en el darrer ha estat per sobre el seu valor climàtic.

Per veure l'informe complet accediu al següent enllaç