Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 25 de març del 2012

Calma anticiclònica amb excepcions


Mapa d'alçada significant de l'onatge al Mediterrani Occidental previst per dilluns a migdia.


El cap de setmana que deixem enrera ha vingut acompanyat per la presència majoritària del Sol, exceptuant les darreres hores d'aquest diumenge on han aparegut alguns stratocumulus decoratius per l'horitzó de ponent. Aquesta calma anticiclònica, després de les benvingudes pluges que caigueren entre setmana, sembla que es voldrà mantenir al llarg dels propers dies, almenys fins el pròxim cap de setmana, on l'arribada d'un petit solc d'aire fred podria fer augmentar una mica les possibilitats d'algun ruixat, malgrat tot, en dies posteriors es podria restablir la zonal o circulació general de l'oest, amb un temps molt estable a casa nostre.

Com s'observa al mapa superior, a les costes catalanes caldrà esperar un onatge poc destacable, amb una mica de mar de fons de llevant impulsada per l'anticicló centrat a les Illes Britàniques. Tot i que a casa nostre aquest flux de llevant anticiclònic en prou feines es notarà, a les costes d'Andalusia Oriental (Almeria, Granada, Màlaga) al Mar d'Alborán i a Melilla, arribarà amb més força i tindran una típica situació de vents forts i persistents del popular "levante", el qual bufarà a uns 24/28 nusos i aixecarà de forta maror a maregassa, amb una alçada significant de l'onatge que podrà arribar als 3 metres durant la nit del dimecres. Aquesta situació de "levante" s'allargarà durant bona part de la setmana.

Pel que fa a les dades d'avui diumenge a Palamós., temperatura màxima 16,0º C, mínima 7,8º C. Estat del cel asserenat, amb algun núvol baix al vespre. Estat de la mar amb mar calma o arrissada de bon matí i mar arrissada o marejol a la tarda arran de costa, amb marejol mar endins tot el dia. Vent fluix del nord de matinada i vent de garbí a 10 km/h a partir de migdia, ratxa màxima 26 km/h. Pressió atmosfèrica màxima 1025 hpa, mínima 1023 hpa. Humitat relativa màxima 84 %, mínima 69 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós preveiem un dia bàsicament assolellat, no obstant, cal esperar que aparegui algun núvol prim decoratiu. A la resta de la demarcació el dia també es presentarà dominat pel sol, tot i el creixement d'algun núvol decoratiu en zones de muntanya i algun banc de boira o boirina matinal a l'interior.

La temperatura màxima pot rondar els 18/22º C a l'interior, els 15/18º C a la costa i els 11/17º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 6/9º C a la costa, fins a 2/6º C a l'interior i fins a -2/4º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component nord o restarà en calma, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí hi haurà vent de gregal o tramuntana a 4/8 nusos. A la tarda hi haurà una situació molt similar. A la nit hi haurà vent molt fluix de component nord i est o vent en calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol mar endins i mar arrissada arran de costa, amb mar de fons, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al llarg de la jornada la situació serà molt semblant, amb mar arrissada arran de costa i marejol mar endins, amb mar de fons de l'est.