Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de març del 2012

Pluges i tempestes amb anticicló


Imatge de radar d'avui al matí on es veu la tempesta que ens ha creuat.


Malgrat que moltes vegades s'associa l'anticicló amb un temps estable i assolellat, res més lluny de la realitat, ja que com molt bé hem pogut comprobar les darreres jornades, tot i la presència d'altes pressions en superfície, les pluges i les tempestes han afectat de manera general a tot el país, però amb quantitats molt irregulars depenent de la comarca.

Normalment, les nostres estacions digitals de capçalera, ens indiquen l'arribada de pluges si la pressió atmosfèrica devalla i just el contrari, quan aquesta és elevada ens indiquen temps assolellat. Aquest factor és de molt mal fiar, sobretot en situacions com la que hem viscut, on l'existència d'un embossament d'aire fred en alçada i l'entrada d'un flux de llevant anticiclònic, són suficients per desencadenar importants episodis de pluges, algunes torrencials, sobretot en l'estació tardorenca.



Mapa de llamps d'avui.


Aquestes pluges, finalment, al llarg d'aquest matí de dijous han escombrat de manera general tot el Baix Empordà, amb registres d'entre 18/32 mm., malauradament, en alguns casos com a Calonge, aquestes precipitacions han vingut acompanyades per una forta calamarsada, la qual haurà fet caure les flors de molts arbres fruiters que estaven en plena floració., per contra, els cultius dels cereals de secà s'hauran vist molt beneficiats, igual com els boscos.

Dades de precipitació al Baix Empordà d'avui dijous (entre parèntesis trobem la suma dels tres dies de pluja): Sant Feliu de Guíxols 32,0 mm (39,0 mm), Palamós-La Fosca 26,2 mm (36,2 mm), Les Olives 24,6 mm (34,0 mm), Palamós 23,8 mm (33,4 mm), Calonge 23,0 mm (35,2 mm), Calonge-Mas Pallí 22,0 mm (35,2 mm), La Bisbal 20,3 mm ( 35,7 mm) i Palafrugell 18,0 mm (28,8 mm).


Sembla que el primer episodi de pluja esdevingut des del passat mes de novembre ja ha arribat a la seva fi i segons els mapes meteorològics, tindrem un ambient assolellat i una bona recuperació dels termòmetres al llarg dels propers dies, malgrat les restes d'inestabilitat que encara poden fer crèixer algunes nuvolades de tarda durant aquest divendres a l'interior de Girona.



Restes de la calamarsada caiguda durant aquest matí a Calonge.



Detall de la calamarsa. Recordem que si els grans de gel tenen entre 0 i 1 cm de diàmetre es tracta de calamarsa i si les boles de gel superen 1 cm de diàmetre parlem de pedra.

Vídeo de la calamarsada de Calonge:


http://www.324.cat/elmeu324/video/219174/Pedregada-a-Calonge


Altres dades destacades d'avui dijous a Palamós., temperatura màxima 13,1º C, mínima 9,4º C. Estat del cel ennuvolat amb pluges i tempesta al matí i cel asserenat a la tarda. Vent fluix de direcció variable, ratxejat i moderat en el moment de la tempesta, ratxa màxima 35 km/h. Estat de la mar amb forta maror mar endins i maror arran de costa, mar de fons de l'est. Pressió atmosfèrica màxima 1025 hpa, mínima 1022 hpa. Humitat relativa màxima 97 %, mínima 83 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Comparació entre el tamany d'una fitxa del parxís i el tamany de la calamarsa.


Previsió per aquest divendres

A Palamós cal preveure un dia dominat pel Sol, malgrat la presència d'alguns núvols baixos de bon matí i intervals de núvols d'evolució a primeres hores de la tarda. A la resta de la demarcació gironina el dia serà assolellat en conjunt, tot i el creixement d'algunes nuvolades que poden desembocar en algun ruixat a prop de la serralada Transversal i Montseny.

La temperatura màxima pot rondar els 13/16º C a la costa, els 15/17º C a l'interior i els 7/14º C al Pirineu. La mínima pot devallar fins a 5/8º C a la costa, fins a 2/5º C a l'interior i fins a -3/3º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component nord o hi haurà calma, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí hi haurà vent fluix de gregal o calma. A la tarda preveiem vent del nord-est a 4/8 nusos. A la nit hi haurà vent de gregal a 6/10 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror arran de costa i forta maror mar endins, durant la nit/matinada de dijous a divendres, amb mar de fons. Al matí tindrem una situació similar. A la tarda s'espera maror generalitzada, igual com a la nit, amb mar de fons de llevant.



Riera de la Ganga amb una mica de cabal després de les pluges.