Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 14 de març del 2012

Imatges negres desprès del pas del foc




Després de la nevada catastròfica del març del 2010, dos anys després, una altre desgràcia s'ha abatut a sobre els nostres boscos. Tal com es preveia, la tramuntana va ser la protagonista durant la meva absència. Aquest fort vent del nord, facilità l'extensió d'un gran incendi forestal al massís de l'Ardenya-Cadiretes, especialment a la vora del Puig Montclar (406 msnm)., l'incendi forestal, iniciat la tarda del dia 9 de març i extingit la tarda del diumenge dia 11, ens ha deixat un paisatge d'unes 400 hectàrees convertides en cendres.

Sens dubte, la conjunció d'una manca de manteniment dels boscos, els quals, encara que siguin propietats privades en la seva majoria, els seus beneficis socials i mediambientals arriben a tothom, la gran quantitat de biomassa que encara resta acumulada producte de las desfeta que provocà l'enorme pes de la neu caiguda dos anys abans, la tramuntanada i segurament, la mà directe o indirecte d'alguna acció negligent o criminal per part de l'home, ens ha deixat uns paisatges desolats.

Sortosament, el gran poder de regeneració que presenten algunes de les espècies mediterrànies que s'han cremat, degut als diferents mecanismes de piroressistència que posseixen, tals com capes de teixits suberosos que protegeixen del pas del foc, com el que tenen les alzines sureres (Quercus suber), o bé la presència de parts subterrànies que facilitaran el rebrot, com per exemple en el cas dels cirerers d'arborç (Arbutus unedo) o els brucs (Erica sp.) poden fer que al llarg dels propers mesos, per poc que plogui, el paisatge torni a tenir la presència del color verd i en un termini d'uns dos o tres anys, el bosc tornarà a recuperar un bon aspecte, malgrat que en el cas de les coníferes, aquesta recuperació serà més lenta, ja que tindran que aparèixer exemplars nous a partir de les llavors que hagin pogut restar.

Malauradament, es preveu que el perill d'incendi continuï siguent molt alt al llarg de les properes setmanes, sobretot al Pirineu i a l'Empordà.


Imatges captades a la Baga del Montclar, a prop de l'abocador de Solius entre Sta. Cristina d'Aro (Baix Empordà) i Llagostera (Gironès):





Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3.