Pluviòmetre de La Portada de los Tilos (480 msnm), La Palma, utilitzat en un estudi de l'any 2004.
L'any passat vaig fer una sèrie d'articles on descrivia La Portada de los Tilos, situada a l'illa de La Palma.
Repassant un article publicat el 25 d'abril del 2004 a la revista electrònica de la RAM, en base a un treball realitzat per Fernando Bullón Miró de la "Asociación Canaria de Meteorología" (ACANMET) i Juan José Bustos Seguela del "Instituto Nacional de Meteorología", vaig poder corroborar l'elevada pluviometria que experimenta aquest espai natural on s'arriba als 1400 mm anuals, facilitant el poblament del típic bosc de laurisilva canària.
L'article en qüestió, fa referència a uns curiosos episodis de pluges importants que tenen lloc en situacions marcades pels vents alisis, en què fins i tot, amb la presència de la inversió tèrmica que hi sol haver en nivells baixos, juntament amb una absència de nuvolositat per sobre d'ella, es registren quantitats de precipitació molt significatives als indrets més baixos de Los Tilos, i que curiosament, presenten una pluviometria mitjana anual inferior en relació als indrets elevats.
Els factors determinants per al desencadenament de les precipitacions estudiades, es posicionen a la capa inferior marítima, on de forma recurrent, existeixen restes d'alguna superfície frontal i un escàs gradient de pressió en superfície. Això dóna lloc a un entorn d'escàs moviment i molta humitat. D'aquesta manera, l'habitual formació de núvols baixos que es produeix amb els alisis, en aquest cas dóna lloc a una massa nuvolosa més gruixuda de l'habitual, i que al trobar-se amb el relleu del Nord-est de la Palma, tendeix a cobrir gairebé tot l'estrat superficial, amb la base gairebé al nivell del mar i amb els cims nuvolosos lleugerament més alts de l'habitual, però encara força baixos.
Els registres comptabilitzats revelen que aquesta nuvolositat mostra una gran eficiència de precipitació, en relació a la seva poca alçada, juntament amb una gran persistència, aquest fet fa que s'arribin a acumular unes quantitats de precipitació molt sorprenents.
Article de la revista RAM sobre les curioses pluges de Los Tilos.
Us deixo els enllaços amb els articles que vaig fer l'any passat sobre La Portada de los Tilos:
Primer article de Los Tilos
Segon article de Los Tilos
Tercer article de Los Tilos