Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 de març del 2012

Imatges inèdites d'un tornado solar


Seqüència d'imatges del tornado solar.


El Sol segueix deixant-nos imatges espectaculars de la seva intensa activitat. L'Observatori de Dinàmica Solar (SDO) de la NASA, va capturar el 25 de setembre del 2011, una espectacular ejecció de massa coronal que va crear un tornado cinc vegades més gran que la Terra., no obstant, fins a dia d'avui, les imatges no han saltat a la llum ja que estaven sent analitzades pels científics.
"Aquesta és, potser, la primera vegada que un tornado solar tan enorme és filmat per una càmera", va dir el Dr Xing Li de la Universitat de Aberystwyth, presentant el treball del seu equip en la Reunió Nacional d'Astronomia al Regne Unit.
"L'esplèndida resolució espacial i temporal del SDO ens permet observar l'atmosfera solar amb gran detall".

El tornado solar va ser descobert usant l'instrument AIA instal·lat a bord del SDO. El 25 de setembre del 2011, l'AIA va observar gasos sobreescalfats a temperatures d'entre 50.000 i 2.000.000º C arrossegats des de l'arrel d'una prominència solar tot pujant en espiral cap a l'alta atmosfera. Aquests gasos van pujar fins a 200.000 km d'alçada durant un període d'almenys tres hores.

Els gasos calents en els tornados solars tenen velocitats d'uns 300.000 km/h, a diferència dels tornados terrestres, que arriben als 450 km/h.

Li i el seu equip van dir que aquests tornados apareixen a l'arrel de les ejeccions de massa coronal. Els tornados solars arrosseguen el sinuós camp magnètic i els corrents elèctrics cap a l'alta atmosfera. És possible que el camp magnètic i els corrents juguin un paper clau en l'impuls de les ejeccions de massa coronal.