Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 de març del 2012

Torna la tramuntana


Mapa de vent i temperatura en superfície previst per la nit del dilluns.


L'arribada d'un sistema frontal molt desgastat durant les darreres hores, ha provocat que el vent de llebeig hagi estat el protagonista del panorama meteorològic. Des d'ahir a la tarda i especialment al llarg de la matinada i el dia d'avui, el vent del sud-oest ha bufat de manera moderada arribant a una ratxa màxima de 39 km/h, mantenint l'ambient fresc arran de mar i amb una alteració marítima que arribava a maror fins arran de costa. Aquesta garbinada ha anat desapareixent i al llarg de la tarda del diumenge el vent del nord o nord-est ja ha entrat de forma feble o moderada.

Segons els darrers models numèrics, aquest vent de component nord o nord-est es pot mantenir i, fins i tot, reforçar, tal com indica el mapa que obre aquest article, el qual ens mostra que durant la nit del dilluns el vent de tramuntana o gregal pot bufar a 10/20 nusos a tota la nostre zona, siguent més destacat mar endins, on es poden superar els 20 nusos amb un estat de la mar amb clara tendència a empitjorar.

Pel que fa a les dades d'avui diumenge a Palamós., temperatura màxima 14,7º C, mínima 10,7º C. Estat del cel amb predomini del sol i alguns intervals nuvolosos de tipus baix. Vent de llebeig de matinada a 20 km/h de mitjana i vent del nord a 10 km/h de mitjana a la tarda/vespre. Estat de la mar amb maror arran de costa i forta maror mar endins (ones de 1,29 m a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1024 hpa, mínima 1018 hpa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 53 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós preveiem un dia amb núvols i clarianes. La nuvolositat de tipus baix serà més destacada a primeres hores del dia i a mitja tarda, sense més conseqüències. A la resta de la demarcació cal esperar un dia similar, no obstant, al llarg de la tarda no es descarta que les nuvolades puguin deixar algun petit ruixat o plugim en indrets situats a la meitat oest i Pirineu, amb una cota de neu d'uns 1200/1000 m.

La temperatura màxima pot rondar els 16/19º C a l'interior, els 14/17º C al litoral i els 5/12º C al Pirineu, amb més fred als cims que a les valls. La mínima pot baixar fins a 7/10º C a la costa, fins a 1/6º C a l'interior i fins a -6/0º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 10/12 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 16/20 nusos. Al matí hi haurà vent fluix de component nord. A la tarda preveiem vent fluix de direcció variable, amb tramuntana a 16/20 nusos al cap de Creus. A la nit hi haurà vent del nord a 12/16 nusos., mar endins pot bufar a 20 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i maror mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí tindrem una situació similar. A la tarda i a la nit preveiem forta maror mar endins i marejol arran de costa.