Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de març del 2012

Ruixat tropical a la badia Petite Riviere


Ruixat descarregant a sobre el mar.


Com sol ser habitual quan hom es dirigeix a un país tropical, sobretot si hi anem quan encara és l'estació hivernal a l'hemisferi nord, el primer que notem quan es baixa de l'avió és un fort contrast de temperatura. L'Illa Maurici en aquest aspecte no va fallar i la sensació que vaig experimentar al baixar de l'avió va ser com si hagués arribat l'estiu., segons les dades que vaig poder observar a l'arribada i durant tota l'estada en aquesta illa de l'Oceà Índic, la temperatura màxima solia rondar els 30/32º C i la mínima no baixava dels 24/25º C.

Com podeu comprobar a la imatge superior, els cumulus tropicals creixien amb força, tot i que tan sols descarregaven algun petit ruixat a sobre el mar, el qual presentava una temperatura molt agradable, ja que rondava els 25/27º C i permetia un bany sense haver de patir cap esglai.



Cumulus humilis i mediocris.


Les aigües turqueses de la badia anomenada Petite Riviere (el francès és el segon idioma de l'illa i el més parlat, siguent l'anglès l'idioma oficial i de les institucions) i la sorra blanca formada per diminuts fragments del corall que conforma l'escull que envolta l'illa, eren el marc ideal per contemplar un cel decorat pel creixement de diferents tipus de cumulus, des dels seus precursors anomenats fractocumulus fins a un dels seus màxims exponents, els cumulus congestus, responsables del ruixat que vaig poder captar.



Aigües turqueses. Al fons es veu la línia blanca provocada per les onades del mar obert topant contra l'escull de corall.



Una altre imatge del ruixat amb algunes petites embarcacions de pesca.


La badia Petite Riviere (Albion) situada al centre de la costa oest de l'Illa Maurici, al sud de la capital Port-Louis, gaudeix d'un clima tropical marítim durant tot l'any. El país té dues estacions: un estiu càlid i humit que s'estén des de novembre a abril i un hivern sec i relativament fred de juny a setembre. El mesos d'octubre i maig són coneguts com els mesos de transició.



El ruixat s'allunya mar endins en un marc idíl·lic.


La temperatura mitjana a l'estiu és de 24,7 graus centígrads i la temperatura mitjana a l'hivern és de 20,4 graus. La diferència de temperatura entre les estacions de l'any és de només 4,3 graus centígrads.

Els mesos més calorosos són gener i febrer amb una temperatura mitjana màxima de 29,2º C i els mesos més freds són juliol i agost, quan les temperatures mitjanes mínimes de la nit descendeixen a 16,4 graus centígrads.



Cumulus congestus.


La precipitació mitjana anual (període 1971-2000) de l'illa arriba als 2.010 mm. Els mesos més plujosos són febrer i març. El mes més sec és octubre.

La precipitació mitjana de l'estiu (període 1971-2000) és de 1.344 mm., aquest fet representa el 67% de l'aport anual sobre l'illa. La precipitació mitjana de l'hivern (període 1971-2000) és de 666 mm. Encara que no existeix una marcada estació plujosa, la majoria de les pluges es produeixen en els mesos d'estiu.



Cumulus


L'illa rep de 6,5 a més de 8 hores de sol al dia. En els mesos d'estiu, les terres elevades de l'interior reben unes 6,0 hores de llum, mentre que les regions costaneres estan exposades a més de 7,5-8,0 hores d'un sol brillant i potent. En els mesos d'hivern, l'altiplà central rep al voltant de 5,0 hores de sol, mentre que la costa rep més de 7,5 hores de sol.



Cumulus humilis i fractocumulus.



La badia Petite Riviere envoltada per una platja de sorra blanca i vegetació exhuberant formada per diferentes espècies tropicals com palmeres cocoteres (Cocos nucifera), ficus (Ficus sp.) i Filao (Casuarina equisetifolia).

Continuarà...