Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 21 d’octubre del 2012

Dades provisionals del temporal de pluges que encara no ha acabat

Imatge de radar d'avui a les 05:12h de la matinada. Veiem com ens creuava una altre línia de tempestes.


Tal com es preveia, les pluges i les tempestes han seguit descarregant amb intensitat durant la passada matinada a bona part de Catalunya, i el Baix Empordà tampoc ha estat l'excepció, amb acumulacions molt destacables des del començament del temporal, com els 80mm que han recollit a Verges.

Tot seguit us poso un resum de les pluges recollides des del passat dijous a Catalunya, segons les dades publicades a TV3 (S'ha de tenir en compte que les dades són provisionals, ja que encara pot seguir plovent de manera dispersa en les immediates hores i sobretot durant aquest dilluns) :

Espot 198., Horta de Sant Joan 195mm., P.N els Ports 184mm., Bonaigua 164mm., Poboleda 115mm., Gandesa 105mm., Falset 105mm., Mas de Barberans 97mm., Vielha 96mm.

Dades recollides a Girona en tot l'episodi, segons dades publicades a TV3:

Ulldeter 137mm., Maçanet de Cabrenys 136mm., La Vajol 105mm., Verges 80mm., Espolla 77mm., Celrà 56mm.

Dades de precipitació caiguda avui a l'Alt i Baix Empordà, segons les estacions del SMC i les de meteoclimatic.com:

Espolla 48,5mm., Sant Pere Pescador 45,3mm., Verges 43,2mm., Castelló d'Empúries 39,5mm., Ventalló 38,5mm., Cabanes 34,0mm., Calonge 30,4mm., La Tallada d'Empordà 29,3mm., Palafrugell 25,8mm., Serra de Daró 24,9mm., Palamós 23,4mm., Palamós-La Fosca 22,6mm., La Bisbal d'Empordà 20,2mm., Monells 18,5mm.


Mapa de llamps d'avui, on veiem que a l'Empordà hem tingut un festival de llamps i trons.


D'altre banda, la imatge superior és molt clarificadora de la gran activitat elèctrica que han generat les tempestes que ens ha creuat per sobre aquesta matinada.
A Palamós, aquestes tempestes han passat molt ràpid, però amb moments de pluja torrencial, amb un total de 23,4mm recollits i des del passat dijous portem uns 26,2mm.  Altres dades d'aquest episodi de pluges són els 33,7mm de Calonge, els 26,4mm de Palafrugell o els 24,0mm de La Fosca.

Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'avui diumenge 21 d'octubre a Palamós, fins les 19:30h., temperatura màxima 20,8ºC., mínima 17,1ºC. Estat del cel amb núvols en varis nivells i clarianes. Pluja forta amb tempesta de matinada. Estat de la mar amb forta maror generalitzada, amb mar de fons de l'est (ones de 1,52m a les 14.00h davant el cap de Begur). Vent de direcció variable, a 5/10km/h de mitjana, ratxa màxima 34km/h. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 86%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Mapa de precipitació entre les 18:00 i les 21:00h d'aquest dilluns.


Com deia al principi, les dades de precipitació que he posat es poden considerar com a provisionals, ja que en les immediates hores poden anar caient alguns ruixats dispersos acompanyats per tempesta, a qualsevol indret del país, pel fet de trobar-nos encara dins del radi de la pertorbació.
Si ens centrem en Palamós, cal destacar que també hi pot caure algun ruixat durant les properes hores, però sobretot durant aquest dilluns, ja que la petita pertorbació s'establirà al davant de la costa catalana, la qual podrà donar-nos un dilluns amb ruixats i fins i tot, no es descarta alguna tempesta de moderada intensitat, sobretot a la tarda.


Mapa de vent en superfície previst per dilluns a la tarda. Veiem el gir ciclònic del vent


El mapa superior ens mostra com el vent ens superfície d'aquest dilluns a la tarda tindrà un gir ciclònic al davant de les costes catalanes, com a símptoma de la presència del centre de la baixa.

Així doncs, el vent al nostre sector costaner pot bufar fluix, amb component est, al llarg de la matinada i matí de dilluns. A partir del migdia el vent pot girar a gregal, a 8/12 nusos. Al sud de la Costa Brava pot bufar a 16/20 nusos. A la nit tindrem tramuntana o gregal a 6/10 nusos. A mar cal preveure forta mar de fons durant les properes hores i al llarg de tot el dilluns, amb maror arran de costa i forta maror mar endins.