Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 d’octubre del 2012

Divendres amb boira a les Gavarres

Les Gavarres emboirades i un om que ja ha perdut les fulles en primer pla.


Avui divendres hem pogut observar com les Gavarres s'han vist molt emboirades per una extensa capa de núvols baixos formats per Stratus.
Tot aquest ambient emboirat a les Gavarres i amb boirines a Palamós, són el típic símptoma de l'arribada de les pluges anunciades per aquest cap de setmana, malgrat la pausa que hi ha hagut durant bona part del dia.
Així doncs, tal com diu la dita "Boira a les Gavarres, aigua a samalades", al llarg d'aquest cap de setmana poden anar caient pluges i ruixats intermitents, a qualsevol indret de les comarques gironines.
Si ens centrem a Palamós, la major provabilitat de pluges es troba entre la tarda/vespre de dissabte i la tarda de diumenge, amb possibilitats altes que hi hagi alguna acumulació sobtada d'aigua i forta intensitat de precipitació.


Precipitació acumulada fins la nit de diumenge a dilluns. Veiem com les acumulacions més importants es trobaran a l'oest del Principat, vessant sud del Pirineu Occidental i nord de l'Alt Empordà.


La pluja de fang d'aquest matí ha embrutat els vidres dels cotxes.


D'altre banda, aquest matí hem pogut comprobar com la pluja portava força fang, degut a la presència de vents del sud en nivells mitjos de la troposfera.

Les pluges més importants s'han concentrat a la vessant sud del Pirineu lleidatà, degut als vents del sud. Com a dades més destacades trobem 100,8mm al Refugi J.M. Blanc., 66,2mm al Refugi d'Amitges., 40,8 a Barruera o 23,4mm a Farrera.

A les comarques gironines trobem les següents precipitacions caigudes aquest divendres:

Darnius 18,3mm., Queixans 15,6mm., Tregurà 12,6mm., Guils de Cerdanya 10,2mm., Setcases 10,0mm., La Jonquera 9,2mm., Sant Hilari Sacalm 8,0mm.

Al Baix Empordà, encara que en superfície bufava vent de llevant, les precipitacions venien del sud impulsades pel vent en alçada, situació que sol reportar-nos poca aigua, fent que les pluges hagin sigut testimonials:

La Bisbal d'Empordà 3,0mm., Calonge-Mas Pallí 2,0mm., Verges 1,4mm.,
Calonge 1,1mm.



Mapa de pressió en superfície previst per dissabte a les 18:00h, on veiem que es formarà una borrasca  al sud de Catalunya.


El mapa superior ens explica que al llarg d'aquest dissabte es formarà una baixa al sud de Catalunya, la qual, pot fer incidir-nos vents de xaloc o llevant en varis nivells troposfèrics, facilitant que aquesta vegada pugui ploure amb més intensitat i quantitat que en les darreres hores.

Amb aquesta situació, a mar seguirà el temporal marítim, amb onatge significant superior als 1'5m durant tot el cap de setmana, amb onades puntualment més altes, i vent de component sud i est a 10/15 nusos, amb fluctuacions en la intensitat.



Les Gavarres emboirades aquesta tarda amb camps verdejant degut a les pluges.


Altres dades destacades d'aquest divendres 19 d'octubre a Palamós., temperatura màxima 21,8ºC, mínima 19,8ºC. Estat del cel cobert per núvols baixos, boires i boirines. Pluja 0,8mm amb fang. Vent de component est a 5/10km/h de mitjana, ratxa màxima 29km/h. Estat de la mar amb forta maror arran de costa i maregassa mar endins (onatge sig. de 2,81m davant el cap de Begur a les 12:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 91%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.

Boira a les Gavarres aquesta tarda: