Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 d’octubre del 2012

Prapiroon i vòrtexs de von Karman



La imatge superior ens mostra dos espectaculars fenòmens meteorològics captats a la vegada, des del satèl·lit Terra de la NASA.
Aquesta coincidència es va produir el passat 18 d'octubre, quan es formaren uns curiosos vòrtexs de von Karman, amb l'arribada de la tempesta tropical Prapiroon al sud del Japó, a prop de l'illa d'Okinawa.

Aquella jornada, el Centre d'Advertència de Tifons de la Marina dels EUA, va informar que la tempesta Prapiroon generava vents sostinguts d'uns 35 nusos (65 quilòmetres per hora), a més, el típic ull i la forma d'espiral que tenia quan assolí la categoria d'huracà uns dies abans, gairebé s'havien dissipat.
Cal destacar que Prapiroon es formà el passat 8 d'octubre, assolint la categoria de tempesta tropical., el passat 12 d'octubre assolí la seva màxima categoria, arribant a ser un tifó de categoria tres, amb vents sostinguts de 100 nusos (185km/h) i el passat 16 d'octubre es va degradar fins a tempesta tropical, situació que ostenta fins avui. Es preveu que Prapiroon es continuï debilitant a mesura que avança cap a l'est-nord-est, a sobre l'Oceà Pacífic.


Tempesta tropical Prapiroon i vòrtexs de von Karman. Font: NASA


Els vòrtexs de von Karman

Quan pensem en l'aigua de mar i l'aire, encara que siguin coses diferents, tots dos elements es comporten com fluids quan troben obstacles, podent formar remolins en espiral. En aquest cas, l'obstacle en el flux d'aire responsable de la formació d'aquests vòrtexs que veiem a l'esquerra de la imatge, és el relleu muntanyós de l'illa Cheju, coneguda antigament a Occident com a illa de Quelpart, pertanyent a Corea del Sud. En aquesta illa hi ha el pic volcànic anomenat muntanya Troba, amb una alçada de 1.950 metres sobre el nivell del mar, el qual, va suposar un obstacle pel vent del nord. Els remolins en espiral es van estendre uns 720 quilòmetres al sud de l'illa.

Per més informació sobre els vòrtexs de von Karman podeu veure aquest article anterior