Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 28 d’octubre del 2012

Dissabte amb un reguitzell de fenòmens espectaculars

Tempesta allunyant-se mar endins ahir a la tarda a Palamós després dels ruixats.


Com si fos el guió d'una pel·lícula, el brusc canvi de temps que hi havia previst per aquest cap de setmana, ha arribat amb puntualitat i amb una força espectacular que ens deixà una veritable col·lecció de fenòmens meteorològics, digne d'admiració pels aficionats a la meteorologia.

L'arribada d'una entrada d'aire fred més pròpia de l'hivern, ens feia presagiar que alguna cosa grossa podia passar, tal com així va ser. De fet, al llarg del matí ja començaren a caure els primers tímids ruixats, que a Palamós ens deixaren 0,6mm., ràpidament, però, començaren a crèixer els típics núvols de tempesta als indrets on hi havia una capa d'humitat en nivells baixos de la troposfera, quedant arrecerats del vent del nord, especialment a l'interior de la Selva i al Gironès, on caigueren algunes calamarsades, com la que afectà la mateixa ciutat de Girona.
Coincidint amb aquests ruixats que s'anaren desplaçant fins a la costa durant la tarda, la temperatura experimentà un bon sotrac, ja que a Palamós es va assolir la mínima del dia amb 7,0ºC.

Com us comentava a la previsió, aquestes tempestes es reactivaren a sobre el mar i, fins i tot, es va formar alguna tromba marina o mànega al davant de la costa central. Vegeu la següent galeria d'imatges .



Mapa de llamps d'ahir. Les tempestes de tarda es concentraren a l'interior de la Selva, al Gironès i al sud del Baix Empordà.



Mapa de pressió en superfície de la passada nit, on veiem que les isobàres estan molt juntes, amb la borrasca aprofundida al Golf de Gènova.


Com podeu veure al mapa superior, el fort gradient isobàric existent ha generat un temporal molt fort de tramuntana, amb alguns registres espectaculars que a Palamós ens han deixat una ratxa de 121km/h ahir al vespre, siguent el cop de vent més fort dels darrers anys.

Ratxes màximes de vent de tramuntana  assolides ahir dissabte 27 d'octubre:

Portbou 164km/h., Palamós 121km/h., Bellcaire d'Empordà 106km/h., Roses 102km/h., Calonge-Mas Pallí 101km/h., Palamós-La Fosca 100km/h., Palafrugell 98km/h., Verges 98km/h., Cabanes 93km/h.



Imatge de radar d'ahir a les 17:06h.



Imatge de radar d'ahir a les 18:48h.


Pel que fa a les precipitacions, com he comentat, aquestes van caure de manera irregular al llarg de la tarda i al matí, especialment al Baix Empordà, a la Selva i al Gironès, acompanyades per tempesta.

Algunes de les dades de precipitació d'ahir dissabte 27 d'octubre a Girona:

Salt 16,0mm., Sant Gregori 12,4mm., Salitja 11,4mm., Girona 8,8mm., Calonge-Mas Pallí 7,6mm., Susqueda 7,4mm., La Bisbal d'Empordà 6,6mm., Osor 5,1mm., Calonge 4,7mm., Palamós-La Fosca 3,2mm., Palafrugell 2,4mm., Palamós 1,0mm.



Cel amenaçador ahir a la tarda a sobre Palamós.

Mar de fons del nord a la Punta dels Tres Ferros. Mar endins s'apreciaven nombrosos blancalls aixecats per la gropada encesa.


I si al Baix Empordà hi hagueren mínimes d'entre sis i vuit graus que es donaren a la tarda, amb una temperatura de sensació propera als zero graus, cap a les zones més elevades del Pirineu les temperatures experimentaren un descens espectacular i avui diumenge es llevaran cobertes de neu.

Mínimes d'ahir dissabte en algunes parts elevades del Pirineu:

Salòria -12,5ºC., Boí -12,2ºC., La Redon -10,8ºC., Malniu -10,2ºC., Núria -7,7.



Tempesta allunyant-se mar endins ahir a la tarda. S'aprecia l'horitzó tapat per la cortina de precipitació.


Resum de les dades meteorològiques d'ahir dissabte 27 d'octubre a Palamós., temperatura màxima 17,2ºC,  mínima 7,0ºC. Estat del cel amb nuvolades que deixaren algun petit ruixat al matí i altres ruixats més importants a la tarda, amb algun tro llunyà. Pluja 1,0mm. Vent del nord a 25/30 km/h de mitjana a partir de les 15:00h, ratxa màxima 121km/h. Estat de la mar amb maror arran de costa, amb mar de fons del nord, i mar brava mar endins (onatge sig. de 6,21m davant el cap de Begur a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1006hPa, mínima 993hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 38%. Dades de meteo.cat, meteoclimatic.com i Puertos del Estado.