Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 21 d’octubre del 2012

Temporal a mar i temporal de pluges

La mar de fons d'ahir dissabte. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 d'ahir al vespre.


Tal com es preveia, l'episodi de pluges intenses que afecta a molts punts de Catalunya des del passat dijous, ja ha acumulat precipitacions superiors als 100mm/m2, sobretot a la vessant sud del Pirineu i a prop dels Ports.
Segons la Xarxa d'Estacions Meteorològiques del SMC, aquestes són algunes de les precipitacions recollides més quantioses entre el passat dijous i les 20:00h d'ahir dissabte:

Espot 156,2mm., Horta de Sant Joan 155,7mm., Bonaigua 136,8mm., P.N. dels Ports 115,7., Ulldeter 96,1mm., Vielha e Mijaran 85,5mm., Gandesa 85,4mm., Lac Redon 69,4., Mas de Barberans 61,5mm.


Imatge de radar a les 02:36 de la passada matinada.


D'altre banda, les pluges que hi havia previstes a Palamós per aquest dissabte al vespre, finalment van començar a caure a la nit, de forma tímida.
Cal destacar que tot i començar caient alguna roina o plugim, al llarg d'aquesta matinada ens han creuat algunes tempestes amb forta intensitat de precipitació, però amb molta rapidesa. Com exemple d'aquestes pluges intenses, trobem els 12,4mm que caigueren en pocs minuts a quarts de tres de la matinada, els quals tindrem que sumar als litres que han seguit caient amb força i que encara poden anar caient en les properes hores.

En propers articles comptabilitzaren la pluja total que ha caigut avui diumenge i la que hem recollit en tot l'episodi a Palamós, al Baix Empordà i en altres poblacions de les nostres comarques.


Imatge de satèl·lit d'aquesta matinada, on veiem el recargolament de la borrasca situada a prop de les Balears.


Com veiem a la imatge superior, la borrasca del Mediterrani es veu perfectament organitzada, provocant que ens segueixin arribant algunes pluges intenses, situació que pot durar fins aquesta tarda. En aquest sentit, el SMC té activats varis avisos per acumulació de 100mm o més, en alguns punts de les comarques de Girona, per intensitat de pluja de 40mm en 20 minuts i per onades més grans o iguals a 2.50 metres (maregassa), amb algunes de 5 metres mar endins, durant tot el dia.  Es recomana tenir molta precaució i no transitar per zones inundables., també cal  no apropar-se als espigons, ni a les roques d'arran de mar, pel perill de ser embestits per alguna onada.


Mar de fons i cel cobert. Imatge captada ahir a la tarda des de la Cala dels Pots.


Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 20 d'octubre a Palamós., temperatura màxima 21,4ºC., mínima 19,9ºC. Estat del cel cobert per núvols baixos, amb boirines. Pluja 2,0mm. Vent de llevant o gregal, a 10/15km/h de mitjana, ratxa màxima 39km/h. Estat de la mar amb forta maror generalitzada (onatge sig. de 2,23m davant el cap de Begur a les 13:00h) amb mar de fons de l'est. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 92%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Fotografies de la mar de fons d'ahir dissabte a la costa de Palamós: