Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 23 d’octubre del 2012

Un dia fantàstic per observar nuvolades

Cumulunimbus fotografiat des de la Rutlla Alta (Sant Joan de Palamós).


Tal com es preveia, les restes de la pertorbació que ens va afectar el cap de setmana, l'aire fred que l'acompanyava i la calor generada per la presència del Sol, ens va deixar un dilluns marcat per un autèntic espectacle de nuvolades, en forma de Cumulus congestus i Cumulunimbus, els quals, deixaren algun ruixat dispers a l'Alt i Baix Empordà, però aquesta vegada la vila palamosina en quedà al marge, ja que només s'escapà alguna roina de bon matí., no obstant, els ruixats i les tempestes més destacades es quedaren a sobre el mar.

Dades de precipitació recollida ahir dilluns 22 d'octubre a l'Alt i Baix Empordà:

Valleta 16,0mm., Figueres 9,4mm., Darnius 7,9mm., Torroella de Montgrí 5,4mm., La Tallada d'Empordà 4,7mm., Verges 4,4mm., Roses 4,1mm., La Jonquera 4,0mm., Bellcaire d'Empordà 3,4mm., Serra de Daró 3,0mm., La Bisbal d'Empordà 1,3mm., Palafrugell 1,0mm.

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 22 d'octubre a Palamós., temperatura màxima 20,6ºC, mínima 14,8ºC. Estat del cel: cobert de bon matí amb roines, predomini del sol al migdia i a la tarda, amb alguns núvols baixos i mitjos. Pluja inapreciable. Es veien Cumulunimbus i Cumulus congestus cap a l'interior i a sobre el mar. Vent de component nord a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 31km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 1,17m davant el cap de Begur a les 13:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 74%. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.


Nuvolades a darrera el Puig Cargol. Imatge captada des de la Rutlla Alta.


Degut a la neteja que patí l'atmosfera, gràcies a les pluges dels dies anteriors, la troposfera es veia neta de partícules en suspensió i de boires en capes baixes, provocant una excel·lent visibilitat que permetia gaudir com mai, amb l'observació del creixement de grans núvols de desenvolupament vertical.

Cal destacar que al llarg de l'any hem tingut molt poques tempestes, i en la majoria dels casos no es podia veure bé el creixement de les mateixes, degut a que o bé passaven de nit o bé hi havien núvols baixos o pols en suspensió que impedien la bona visibilitat, donant un aspecte de cel encalijat o emboirat.

Així doncs, ahir vàrem tenir una ocasió única, i com a tal, vaig realitzar nombroses fotografies de les nuvolades. Les imatges foren captades des de Sant Joan de Palamós, Calonge i Romanyà de la Selva, al Baix Empordà. Tot i que algunes fotografies són molt semblants, en totes elles es poden veure algunes diferències, ja que els núvols evolucionaven en qüestió de minuts.


Recull d'imatges dels Cumulunimbus i Cumulus congestus que es veiren ahir a la tarda mirant cap a l'interior de la comarca: