Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 5 d’octubre del 2012

Vent de l'anticicló, efectes de les pluges i previsió

Cúmulus i fractocúmulus aquesta tarda a Calonge.


La jornada d'avui divendres a Palamós ha tornat a estar marcada per l'elevada humitat ambiental, la qual, ha facilitat la formació d'abundants núvols baixos, boirines o boira alta, sobretot al matí, on el cel s'ha presentat cobert per una capa llisa i uniforme d'estrats i estratocúmulus, impedint l'acció solar.

Aquesta nuvolositat de tipus baix s'ha trencat a migdia, tot i que els intervals nuvolosos no han desaparegut del tot.
Hem de tenir en compte que aquestes humitats i els núvols baixos, són deguts a la presència d'un anticicló al bell mig del Mediterrani. Com és habitual, aquestes altes pressions generen una zona de subsidència (aire descendent) i es produeixen vents febles de mar cap a terra, sobretot xaloc o llevant generat a sobre el mar, degut a l'aire descendent del centre anticiclònic.


Mapa de pressió en superfície d'avui, on veiem l'anticicló instal·lat a sobre el Mediterrani, responsable de l'aparició de vents febles procedents del mar.


Altres dades destacades d'avui divendres 5 d'octubre a Palamós., temperatura màxima 21,9ºC, mínima 15,5ºC. Vent molt fluix de component ESE, ratxa màxima 15km/h.
Estat de la mar amb marejol mar endins (ones de 0,35m davant el cap de Begur) i mar plana o arrissada arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 85%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Núvols baixos a sobre les Gavarres aquesta tarda.



Núvols baixos a sobre les Gavarres aquesta tarda.


Daltre banda, la situació del cultiu d'oliveres a la nostre comarca ha fet un gir de 180º, gràcies a les abundants pluges del passat mes de setembre, siguent un dels indrets més plujosos de tot el país.
Si a principis de setembre es podia veure com la sequera dels mesos precedents feia perillar la supervivència de moltes olives, les quals es trobaven molt seques i a punt de caure, actualment, amb només dues o tres setmanes, aquests fruits mediterranis han revifat i presenten un bon aspecte.

Imatges de les olives en una plantació de Calonge:



Fotografia mostrada al programa Els Matins de TV3.






Previsió pel cap de setmana

La previsió d'aquest cap de setmana a Palamós ens diu que estarem sota el domini de les altes pressions. Aquest dissabte l'estat del cel es tornarà a veure enterbolit per nombrosos bancs de núvols baixos, boires o boirines, sobretot al matí, tot i que es mantindran alguns intervals nuvolosos tot el dia, amb humitat elevada.

La temperatura màxima pot pujar fins a 22/25ºC a la costa, tot i que al prelitoral poden fregar-se els 30ºC.

El vent bufarà fluix amb component est, la major part del dia. A mar es preveu mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins

De cares a diumenge el sol es podrà imposar, però hi hauran alguns núvols prims decoratius. La temperatura màxima pot ser similar al dia abans, amb mínimes fresques de matinada.

El vent seguirà bufant fluix, o amb algun cop moderat, amb component sud i est a les hores centrals del dia, amb calmes de matinada.