Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 16 d’octubre del 2012

El Servei Meteorològic de Catalunya constata un augment de la temperatura mitjana a Catalunya de +0,24 ºC/dècada pel període 1950-2011



El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) publica la 5a edició del Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics (BAIC-2011), en el qual s’avalua l’evolució recent del clima de Catalunya a partir de l’estudi de diferents indicadors climàtics.

A banda d’actualitzar els resultats amb les dades corresponents al 2011, enguany incorpora algunes novetats: amplia el nombre de sèries de temperatura i precipitació tractades per al període 1950-2011, i obté el càlcul de diferents índexs climàtics per a una vintena de punts de Catalunya. Al mateix temps, integra l’anàlisi de noves variables marines obtingudes a l’Estartit, com ara el nivell màxim i mínim de marees i la freqüència d’onatge. Des del punt de vista metodològic, totes les sèries han estat objecte d’una anàlisi d’homogeneïtat amb les tècniques més actuals i més recomanades a nivell internacional, per tal d’assegurar la fiabilitat dels resultats.

Com a resultats generals d’aquest estudi per al període 1950-2011, la temperatura mitjana anual de Catalunya s’ha incrementat 0,24 °C/dècada (valor estadísticament significatiu), mentre que la precipitació mitjana anual mostra una lleugera tendència a la reducció, d’un 1,5 %/dècada (valor sense significació estadística). Per a l’estiu s’obtenen els increments tèrmics més marcats (+0,35 °C/dècada) i les disminucions de la precipitació també més importants (-5,4 %/dècada), ambdós valors estadísticament significatius.

La temperatura mitjana anual de Catalunya de l’any 2011 mostra una anomalia (diferència respecte a la mitjana del període 1971-2000) positiva de +1,41 °C, un valor que suposa el segon més càlid des de 1950, i molt probablement des de que hi ha registres (finals del segle XVIII), després de l’any 2006. D’altra banda, la precipitació mitjana anual de Catalunya de l’any 2011 ha estat un 6 % superior a la mitjana del període 1971-2000.


El nivell del mar a l’Estartit ha augmentat al voltant de 4 cm/dècada durant el període 1990-2011, i la temperatura de l’aigua del mar en els primers 50 metres de fondària també a l’Estartit ha augmentat a un ritme de 0,3 °C/dècada (període 1974-2011). L’any 2011 ha enregistrat temperatures clarament superiors a la mitjana, amb una anomalia en superfície de +0,8 ºC, valor que no s’obtenia des de 1990. Quant a l’onatge, s’ha detectat una tendència positiva (augment) en el nombre de dies de mar plana o amb onades febles (de 0 a 0,5 metres d’alçada) igual a 2,1 dies/dècada, i especialment marcat a la primavera i l’estiu.


El BAIC 2011, estén el càlcul dels índexs climàtics a una vintena de sèries de temperatura repartides pel territori i cobrint el període 1950-2011. En general, les vint sèries indiquen un augment d’aquells índexs que reflecteixen millor l’increment tèrmic experimentat. Concretament hi ha dos índexs (Nits càlides [TN90p] i Dies càlids [TX90p]) que presenten tendències positives (augment) estadísticament significatives a totes les vint sèries estudiades. La resta dels índexs relacionats amb la temperatura donen, en general, tendències comunes per a totes les sèries estudiades, encara que no tots els resultats arriben al nivell de significació estadística. A destacar també els increments experimentats en la durada de l’estació de creixement o l’indicador de durada de la ratxa càlida.

Es presenta també l’evolució de 30 índexs climàtics relacionats amb la temperatura i la precipitació als dos punts amb les sèries més llargues i completes del país: l’Observatori de l’Ebre (1905-2011) i l’Observatori Fabra (1913-2011). Hi ha alguns índexs que presenten una tendència estadísticament significativa i del mateix signe a ambdós observatoris; així, disminueixen els índexs Nits fredes, Dies freds i Indicador de durada de ratxa freda, i augmenten els índexs Dies d’estiu, Nits tropicals, Màxima de la temperatura màxima, Mínima de la temperatura mínima, Nits càlides, Dies càlids, Indicador de la durada de la ratxa càlida i Amplitud tèrmica anual. També es detecta un augment significatiu en les hores de sol efectives (període comú 1968-2011). Pel que fa als índexs relacionats amb la precipitació, només s’observa una tendència conjunta i significativa envers la disminució dels dies de neu a ambdós observatoris. Ara bé, a l’Observatori Fabra s’ha obtingut un augment significatiu dels índexs Dies de precipitació molt abundant (DP50), Precipitació total anual en els dies molt plujosos (P95pTOT) i Índex Simple d’Intensitat Diària (ISID).

A la pàgina web de l’SMC (www.meteo.cat) es pot consultar un resum executiu del BAIC-2011, així com els diferents capítols d’aquest butlletí.