Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 12 d’octubre del 2012

Una nit de llamps i trons

Tempesta elèctrica ahir a la nit a sobre Palamós.


Tal com apuntaven les previsions, l'arribada d'un solc d'aire fred en alçada, amb isotermes que rondaven els -15/-16ºC a uns 500hPa i la formació d'una petita baixa a prop nostre, ahir al vespre i a la nit varen generar una gran quantitat de nuclis de tempesta afavorits per l'elevada humitat que hi havia en capes baixes de la troposfera i la calor latent que s'havia acumulat en els darrers dies, amb temperatures preestiuenques.

Tot i que el gruix de les precipitacions a les nostres comarques va caure ahir al vespre, el dimecres també van caure quatre gotes, situació que es sol donar tot sovint abans del pas d'un sistema frontal.


Imatge de radar d'ahir dijous a les onze de la nit, on veiem una tempesta a prop de Palamós i altres tempestes repartides per Girona  i cap a Tarragona. 


Mapa de llamps d'ahir on s'aprecia la gran activitat elèctrica de les tempestes.


Les precipitacions més destacades a les comarques gironines des del passat dimecres 10 doctubre són les següents:

Salt 34,0mm., Banyoles 30,8mm., Girona-Devesa 26,6mm., Medinyà 21,4mm., Setcases 18mm., Mata 10,6mm., Mianegues 7,8mm

Al Baix Empordà trobem les dades següents de precipitació:

La Bisbal d'Empordà 10,1mm., Calonge-Mas Pallí 8,8mm., Calonge 7,4mm., Palamós-La Fosca 6,2mm., Palafrugell 5,2mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0mm., Verges 2,4mm.


Un dels nombrosos llampecs (descàrrega dins del núvol) que es veieren ahir.


Arribada de la tempesta amb el típic núvol en forma d'arc (arcus) i el cel il·luminat pels llamps.


Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'ahir dijous 11 d'octubre a Palamós., temperatura màxima 23,7ºC, mínima 17,0ºC. Estat del cel amb nuvolositat molt abundant en tots nivells i alguna tímida clariana al migdia. De matinada i a primeres hores caigué algun plugim i a la nit caigué un ruixat moderat acompanyat per tempesta. Pluja 5,8mm (entre dimecres i sobretot dijous). Vent de garbí a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 31km/h. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa, i marejol o maror mar endins (onatge sig. de 0,59m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 70%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Llampecs a sobre Palamós ahir a la nit.


Per les properes hores i al llarg del cap de setmana, el més destacat serà que direm adéu a l'estiuet que hem tingut i l'ambient es tornarà molt més fresc que dies enrera, especialment a les nits.

L'estat del cel d'avui divendres es presentarà amb núvols i clarianes. Com que hi haurà una zona de convergència amb vents febles i humitat elevada a bona part de Girona, exceptuant a l'Alt Empordà, poden crèixer algunes nuvolades ja des del migdia, amb possibilitats que caiguin alguns ruixats intensos, però de caràcter local, a qualsevol comarca, siguent més probables cap al sud i la meitat oest.

També cal fer esment a la tramuntana, ja que aquest vent impetuòs pot bufar a uns 24 nusos al nord del cap de Begur, amb ratxes superiors i a uns 14/18 nusos al nostre sector costaner de cares al vespre, tot i que la resta del dia a la nostre zona el vent pot bufar fluix de direcció variable amb algun cop moderat.
A la nit/matinada de divendres a dissabte el vent pot amainar. Mar endins hi podrà haver forta maror, amb marejol arran de costa.