Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 11 d’octubre de 2012

S'assoleix un rècord d'extensió màxima del gel marí a l'AntàrtidaAl cap de dues setmanes de fer-se oficial el rècord d'extensió mínima del gel marí a l'Oceà Àrtic, des que hi han registres per satèl·lit, s'ha constatat justament tot el contrari al pol oposat.
En les darreres medicions realitzades per satèl·lit, s'ha vist que el gel marí dels voltants de l'Antàrtida va aconseguir el seu màxim anual a l'hivern de l'hemisferi sud, establint-se un rècord des que es tenen dades per aquest indret del Planeta. Concretament, aquesta coberta gelada s'estenia en uns 19.440.000 quilòmetres quadrats, quan el rècord anterior era de 19.390.000 quilòmetres quadrats a l'any 2006.

El mapa superior mostra l'extensió del gel marí a l'Antàrtida el passat 26 de setembre, quan el gel cobria la seva extensió més gran a l'Oceà Austral, des que hi han registres per satèl·lit. El mapa es basa en una anàlisi de les dades del Programa de Satèl·lits Meteorològics de Defensa (NSIDC) dels EUA.
En el mapa veiem com la terra és d'un color gris fosc, les glaceres que baixen del continent gelat són de color gris clar i els bancs de gel que suren a l'oceà són de color blanc. L'esquema de color groc ens mostra l'extensió mitjana del gel marí en el mes de setembre des del 1979 al 2000. L'extensió del gel marí es defineix com l'àrea total on la concentració de gel és d'almenys el 15%

La gràfica de les dades del NSIDC (marcada amb punts) ens mostra l'extensió màxima de cada mes de setembre des del 1979 en milions de quilòmetres quadrats. Podem veure que hi ha una gran variabilitat d'un any a l'altre, tot i que la tendència general mostra un creixement al voltant d'un 0,9% per dècada.

D'acord amb un estudi recent realitzat pels científics especialitzats en el gel marí, Claire Parkinson i Donald Cavalieri de la NASA (Centre Goddard), el gel marí antàrtic va augmentar en prop de 17.100 quilòmetres quadrats a l'any, des del 1979 fins al 2010. Gran part de l'augment es va produir al Mar de Ross, amb augments menors al mar de Weddell i a l'Oceà Índic. Alhora, el Mar de Bellinghausen i el Mar d'Amundsen han perdut gel. Segons aquests científics, la forta disminució de la cobertura de gel a la regió dels mars de Bellingshausen i d'Amundsen i l'augment de la cobertura de gel a la regió del Mar de Ross, pot indicar-nos que hi han hagut canvis en la circulació atmosfèrica.

Segons Parkinson, a l'any 2012 hi segueix havent una marcada diferència a llarg plaç entre els dos hemisferis, amb la disminució de la cobertura de gel marí a l'Àrtic i l'augment de la cobertura de gel marí a l'Antàrtida.
Així mateix, els dos hemisferis tenen una considerable variabilitat interanual en l'extensió del gel marí, de manera que de cares al proper any tots dos podrien tenir més o menys coberta gelada. No obstant això, les tendències a llarg termini són clares, però no de la mateixa, ja que les pèrdues de gel marí a l'Àrtic superen considerablement la magnitud dels guanys assolits a l'Antàrtida.

Segons els científics de la Universitat de Colorado, quan comparem les tendències entre l'hivern i l'estiu pel que fa al gel marí dels dos pols, poden sortir moltes conclusions problemàtiques, ja que en cada hemisferi hi interactuen processos diferents. Durant l'estiu, apareixen moltes interaccions entre la fusió del gel superficial i l'albedo , en canvi, a l'hivern hi ha una interacció entre les nevades caigudes sobre el gel marí i el vent imperant.

Cal tenir present que els petits canvis que es produeixen en el gel hivernal, poden ser causats per molts factors, en canvi, trobem menys causes que expliquin la pèrdua de l'extensió del gel marí a l'estiu.
Una expansió del gel hivernal a l'Antàrtida podria ser deguda a diferents factors, entre d'altres, a un refredament d'aquesta regió, als vents o a un augment de les nevades., contràriament, la disminució del gel marí àrtic a l'estiu, està més estretament relacionada amb l'escalfament climàtic de les darreres dècades.