Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 29 de setembre del 2011

Butlletí climàtic del mes d'agost


Un dels nombrosos dies assolellats del passat mes d'agost.


Tot i que el model estacional americà (CFS) produït pel NCEP, pronosticava un mes d'agost fred i humit, talment com si fos una prolongació del mes de juliol, les dades reals ens diuen tot el contrari.
De fet, tal i com ja us vaig apuntar en un anterior article, els models estacionals són molt poc fiables i només ens poden servir per veure possibles tendències, sobretot pel que fa al primer mes de predicció, mirar més enllà, ara com ara, és pura especulació., així i tot, cada vegada que comença una nova estació, apareixen referències a aquests models en diferents mitjans de comunicació, com si fossin paraula divina...no fos cas que encertessin.

"Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el mes d'agost del 2011 ha estat càlid a gran part del país, sobretot a les comarques de l'interior. En canvi, ha estat un mes normal o fins i tot lleugerament fred a la Costa Brava. També ha resultat termomètricament normal en alguns sectors de la resta del litoral i prelitoral, especialment del delta de l'Ebre i de les zones més baixes del Vallès.

Pluviomètricament, l'agost ha estat molt sec a la major part de Catalunya. Només en dos sectors diferenciats del Pirineu la precipitació mensual ha assolit o superat lleugerament la mitjana climàtica, que ha estat el tram més alt del riu Ter i el vessant sud del Pirineu occidental. Cal retrocedir fins a l'any 2001 per trobar un agost amb una precipitació tant escassa en una àrea tant extensa del país. No hi ha hagut durant el mes d'agost cap episodi de vent remarcable."

Pel que fa al total de precipitació a Palamós, tal i com us vaig avançar, el mes d'agost ha estat molt sec, amb tant sols 1'8 mm caiguts, quan la mitjana climàtica és de 43,8 mm.
A la resta del Baix Empordà, el mes d'agost també ha estat molt sec, ja que les precipitacions han sigut purament testimonials, amb un mínim al sud de la comarca.

Pel que fa a la temperatura mitjana a Palamós, el mes va ser lleugerament fred, ja que la temperatura mitjana fóu 23,2 ºc, quan la mitjana climàtica és 23,9 ºc.
A la resta del Baix Empordà, la temperatura mitjana també va ser una mica freda, sobretot al sector costaner, siguent una excepció dintre el global de Catalunya.

Butlletí climàtic complet