Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 3 de setembre del 2011

Pastanaga marina (Daucus gingidium L.)


Pastanaga marina amb el mar ben a prop.


Al llarg de l'estiu, a sobre les roques de la vora del mar, ens apareix una altre planta que es troba en plena floració, la pastanaga marina.

La pastanaga marina té com a nom científic Daucus carota L. subsp. hispanicus (Gouan) Thell, però es sol utilitzar el seu sinònim Daucus gingidium L.

Aquesta planta de la família de les Umbel.líferes i del gènere Daucus, es pot trobar a les costes de Girona, Barcelona i a les Illes Balears, dins el Mediterrani occidental.



Peu de Daucus gingidium creixent entre les roques litorals.


Aquesta subspècie de Daucus carota viu en indrets litorals, generalment en costes rocoses. Floreix al final de la primavera.
Com les altres subspècies que viuen a la costa, presenta bràctees més amples que les subspècies dels camps de cultiu, i la umbel.la no es tanca quan s'han format els fruits. Els fruits tenen espines amb la base ample, sovint units en una mena de cresta, pel contrari, la subsp. commutatus té fruits amb espines primes.



Detall de les fulles tendres. S'assemblen a les fulles de la pastanaga.



Indret cobert amb molts peus de pastanaga marina.



Detall de la flor.

Fotos realitzades per tempspalamos al litoral palamosí i informació complementària extreta de http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/4950.html