Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 13 de setembre del 2011

L'ex-huracà Katia arriba a les Illes Britàniques


Mapa de superfície amb fronts d'ahir dilluns. Observeu l'ex-huracà Katia a sobre les Illes Britàniques. Fer clic per ampliar aquesta imatge i les següents.


La història de l'huracà Katia s'inicià a partir d'una ona tropical ben definida que es va començar a organitzar a l'est de les illes de Barlovent (Antilles Menors) i sembla que la seva llarga trajectòria a través de l'Atlàntic, el portarà fins als confins del nord d'Europa, convertit ja en un cicló extra-tropical.

No és rar que les restes d'un huracà arribin a Europa., normalment solen afectar les Illes Britàniques i altres països propers, com Alemanya, nord de França, Bèlgica, Holanda, Dinamarca, etç...i fins i tot el nord de la Península Ibèrica. De fet, l'arribada d'antics huracans convertits en ciclons extra-tropicals, succeix cada any diverses vegades coincidint amb l'arribada de la tardor.

Aquests sistemes de baixes pressions, poden arribar a provocar grans danys, ja que els seus vents poden ser molt intensos, degut a l'elevat gradient baromètric que presenten, amb baixades de pressió molt sobtades. Normalment, aquestes perturbacions es desplacen a uns 20/50 km/h i recorren entre 480-1200 km diaris, tot seguint el vent en alçada que bufa de l'oest, conegut també com a corrent en jet (jet stream).



Recorregut de l'ex-huracà Katia.


Al llarg d'ahir dilluns, l'ex-huracà Katia, va arribar sota la denominació de cicló extra-tropical, fins a les Illes Britàniques, amb una pressió en superfície molt baixa, ja que a les 00:00 h era de 975 hpa, tal com s'observa al mapa de l'encapçalament. L'huracà Katia ha sigut la dotzena tempesta tropical en rebre un nom de la temporada 2011 a l'Atlàntic i la segona en arribar a la categoria d'huracà. Katia va aconseguir la categoria 1 l'1 de setembre i la categoria 2 el 5 de setembre.



L'huracà Katia el passat 5 de setembre, quan tenia categoria 2, amb vents de 160 km/h.


El centre de baixes pressions, es va aprofundir notablement al nord-oest d'Irlanda., a les nou del matí la pressió atmosfèrica descendí fins a 966 hpa, a uns 200 km d'Sligo, Irlanda. Els vents derivats del fort gradient baromètric que es podia observar al mapa de superfície (vegeu les isobares extremadament juntes del mapa de l'encapçalament), portaren vents sostinguts de 80 km/h i ràfegues de 132 km/h a Capel Curig, a les muntanyes del nord de Gales. En altres llocs els vents eren de 40 a 50 quilòmetres per hora.

Al llarg del dia, el vendaval es va anar enfortint fins arribar als 96-112 km/h, en algunes parts del centre i del sud d'Escòcia i del nord d'Anglaterra.
Algunes dades prou rellevants foren els 122 km/h d'Edimburg Blackford Hill, els 116 km/h de Glasgow Bishopton i 114 km/h a l'estadi Loftus, North Yorkshire.
Aquestes fortes ventades també alteraren molt l'estat de la mar, amb onades que arribaren a superar els 8 metres d'alçada a la costa oest.



Mapa de ratxes de vent d'ahir a les nou del matí. Observeu com es preveien més de 50 nusos en alguns punts.



Recorregut del cicló extra-tropical Katia.



Detall de la ventada.